open-navfaktor-logo
search
Tržište
Cijene nafte u blagom porastu
Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 51 dolara, potaknute pripremama SAD-a da građanima isplati veću pomoć u koronakrizi, što bi moglo poduprijeti ekonomski rast i potražnju za gorivom.
30.12.2020. u 09:06
get url
text

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 48,14 dolara. Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem demokrati imaju većinu, prihvatio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa i izglasao podizanje iznosa pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara. Pomoć još mora odobriti Senat, u kojem većinu imaju republikanci.

- Čini se da cijene nafte podržava američko usvajanje paketa zakona o poticajima i državnom finansiranju -  konstatira Jeffrey Halley iz savjetodavne kuće OANDA.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost zbog mjera zatvaranja kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa. Britanija je zbog novog soja virusa ponovo uvela ograničenja kretanja, što je utjecalo na potražnju i cijene. U pojedinim dijelovima Evrope i Afrike porastao je pak broj zaraženih i hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom. Trgovci su suzdržani i u očekivanju sastanka na kojima će Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, razgovarati o ograničenju opskrbe. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno a od početka iduće godine trebao bi ublažiti rezove za 500 hiljada barela dnevno.

Rusija podržava ublažavanje rezova u februaru za dodatnih pola miliona barela dnevno, na 6,7 miliona barela dnevno. Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je u ponedjeljak da u 2021. očekuje pet do šest miliona barela dnevno dodatne potražnje, koja se još nije potpuno oporavila od pandemije, prenosi SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.