open-navfaktor-logo
search
Beč
Cikotić - Karner: BiH i Austrija ostvaruju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Beču sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Gerhardom Karnerom.
12.10.2022. u 19:02
get url
text

Zaključeno je da Bosna i Hercegovina i Austrija ostvaruju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti i borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala.

Posebna važnost je stavljena na zajedničko djelovanje u suzbijanju ilegalnih migracija, te borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, razgovarano je i o saradnji Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija u BiH sa Zajedničkom platformom za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP) i Zajedničkim operativnim uredom (JOO), koji je uspostavljen kao regionalna operativna platforma za međunarodne istrage organiziranih kriminalnih grupa za krijumčarenje ljudima.

Također, ministar Cikotić se danas sastao i sa direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) Michaelom Spindeleggerom.

Razgovarano je o deportacijama ilegalnih migranata iz BiH, koji će provoditi ova organizacija u narednom periodu.

Ministar Cikotić je istakao važnost povratka migranata u zemlje porijekla za ukupni proces upravljanja migracijama BiH, ali i ispunjavanja obaveza BiH prema Evropskoj uniji i doprinosa zajedničkoj evropskoj sigurnosti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.