open-navfaktor-logo
search
Strah od novog soja virusa
Članice Evropske unije i Turska obustavile putovanja u Južnu Afriku
Države članice Evropske unije uslaglasile su se da privremeno obustave putovanja u Južnu Afriku nakon otkrića nove varijante COVID-19, saopćilo je u petak predsjedništvo EU.
26.11.2021. u 20:17
get url
text

- Komisija zdravstvenih eksperata iz svih 27 država EU usuglasila se se oko potrebe da se aktivira "kočnica za vanredne situacije" i uvedu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike - objavilo je slovensko predsjedništvo EU na Twitteru.

Izvor iz EU je rekao da će se ograničenja odnositi na Južnu Afriku, Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, prenosi Reuters.

I ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca izjavio je da zbog nove varijante koronavirusa neće biti dozvoljeno putovanje u Tursku iz Bocvane, Južnoafričke Republike, Mozambika, Namibije i Zimbabvea, javlja Anadolija.

Ministar Koca u objavi na Twitter nalogu rekao je da su morali donijeti ovu odluku.

- Zbog sve većeg broja slučajeva nakon izbijanja Nu varijante, od večeras neće biti dozvoljeno putovanje iz Bocvane, Južnoafričke Republike, Mozambika, Namibije i Zimbabvea u našu zemlju kopnenim, zračnim, morskim i željezničkim putem - kazao je Koca.

U saopćenju koje potpisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), navodi se da preliminarni dokazi sugeriraju da najnovija varijanta, nazvana "Omicron", nosi "veći rizik od ponovne infekcije od drugih zabrinjavajućih varijanti".

Podsjetimo, varijante koje izazivaju zabrinutost su one za koje postoje jasni dokazi da mutacije u njima imaju značajan utjecaj na prijenos, težinu bolesti i/ili imuni odgovor te će vjerovatno imati utjecaj na epidemiološku situaciju u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.