open-navfaktor-logo
search
U vodama Norveške 
Članovi posade skakali u vodu: Spašen nizozemski brod koji je plutao, izbjegnuto izlijevanje nafte
Timovi za spašavanje uspjeli su se rano u četvrtak ukrcati na napušteni nizozemski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno, čime je izbjegnuto izlijevanje nafte.
08.04.2021. u 08:37
get url
text
Spašavanje broda

- Timovi za spašavanje uspjeli su se ukrcati na nekontrolirani brod Eemslift Hendrika i povezati ga s dva tegljača - stoji u saopćenju obalne straže.

Naveli su da je, osim dva tegljača, helikopterom stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad.

Bilo je važno steći kontrolu nad brodom jer se u sve nemirnijem moru povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.

Operacija spašavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvobitno je bila odgođena do četvrtka zbog lošeg vremena.

Dužnosnici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i prelijevanja nafte u more. Naime, brod, dug 112 metara, prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela.

Eemslift je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomaknuo, zbog čega je i brod postao nestabilan.

Posada je evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom nevremenu. Dvanaest članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni direktno sa palube.

Tegljači su unajmljeni od nizozemske kompanije za spašavanje Smit Salvage. Ta je kompanija podružnica Boskalisa, koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueskog kanala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.