open-navfaktor-logo
search
Analitičari o izborima
Čović i Dodik u blagoj panici, Džaferović umjereno vodio kampanju
Velika je enigma za koga će Bošnjaci u RS-u glasati, a druga enigma koja je vrlo važna je Banja Luka, ističe Srđan Puhalo
07.10.2018. u 20:02
get url
text

Politički analitičar Srđan Puhalo smatra da su rezultati ovogodišnjih Općih izbora veoma neizvjesni.

- Vjerujem da će biti poprilično neizvjesno. Velika je enigma za koga će Bošnjaci u RS-u glasati, a druga enigma koja je vrlo važna je Banja Luka. Prilično je velika izlaznost u Banjoj Luci, a to znači da se sigurni glasovi SNSD-a mogu istopiti što od opozicije, što zbog nezadovoljstva građana - kazao je Puhalo za N1.

Govoreći o kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, analitičarka Ivana Marić ocijenila je da Dragan Čović svakako ima prednost u odnosu na ostale kandidate iz reda hrvatskog naroda.

- Međutim, najveći konkurent mu je Željko Komšić i posljednjih dana primijetila se ta panika u redovima HDZ-a. Ono što čini ove izbore neizvjesnim su najviše izborne prevare. Mislim da će ove izbore dobiti oni koji su bili najvještiji u izbornim prevarama - kaže Marić.

Novinarka Dženana Karup-Druško ističe kako je izbor kandidata za Predsjedništvo BiH veoma bitan jer od njih zavisi formiranje koalicija na državnom nivou, a može zavisiti i formiranje vlasti na federalnim nivoima. Dodik je imao "ratnohuškačku kampanju", a kod Dragana Čovića se posljednjih dana osjetila blaga panika, ocijenila je karup-Druško.

- Kada je riječ o bošnjačkim kandidatima, Amer Jerlagić, Senad Šepić i Mirsad Hadžikadić nisu imali velike šanse od početka. Otkako je Denis Bećirović proglašen za kandidata SDP-a, zanimljiv je taj njegov iskorak udesno gdje je pokušao da se nametne kao nezavisni kandidat. Bojim se da će ga to koštati glasova. Šefik Džaferović je bio dosta umjeren u kampanji i imao je čak umjereniju retoriku od Bećirovića, a Fahrudin Radončić je bio isti kao i prethodnih godina - rekla je Karup-Druško.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.