open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz Bostona
Covid-prevarant iskoristio sredstva za pomoć u pandemiji da kupi farmu alpake
Vlasnik picerije iz oblasti Bostona u SAD-u osuđen je da je koristio sredstva za pomoću pandemiji da kupi farmu alpaka u Vermontu i finansira svoj radio program.
01.09.2023. u 09:09
get url
text
Picerija u Bostonu
Picerija u Bostonu

Dana McIntyre, 59, osuđen je na dvije godine zatvora jer je na prijevaru prihvatio više od 660.000 dolara federalne pomoći namijenjene vlasnicima preduzeća u nevolji, piše BBC.

U saopćenju, FBI je rekao da je "kapitalizirao nacionalnu katastrofu" kako bi ukrao od američkih poreznih obveznika.

On se u aprilu izjasnio krivim za prevaru i pranje novca.

- Nemojte pogriješiti, ovo nije bio trenutni propust u magli pandemije - rekao je vršilac dužnosti američkog tužioca Joshua S Levy, misleći na "više lažnih zahtjeva za novac od pandemije" koje je McIntyre podnio u ime svoje djece i njegove bivše picerije "Rasta Pasta Pizzeria" u Beverlyju, Massachusetts.

Prevara je počela u martu 2020. godine kada je McIntyre koristio imena svoje odrasle djece da podnese zahtjeve za preduzeća koja nisu postojala.

U aprilu se prijavio da dobije dodatnu pomoć, lažno tvrdeći da ne ostvaruje nikakav prihod od svog posla sa pizzama.

On se prijavio za američki program zaštite plaće (PPP) za zajam više od 660.000 dolara, iznoseći brojne lažne tvrdnje o obimu poslovanja na svom obrascu za prijavu.

Usvojen između marta 2020. i maja 2021, ovaj program je omogućio malim preduzećima koja su teško pogođena pandemijom da apliciraju za privatne kredite s niskim kamatama za pokrivanje plaća i drugih troškova.

McIntyre je prodao restoran u septembru 2020. i nastavio da prima novac.

Zatim je "iskoristio skoro sva sredstva za kupovinu farme u Vermontu, kao i osam alpaka i druge lične troškove, uključujući dva vozila i vrijeme za emitiranje svoje radio emisije na temu kriptovaluta", navodi se u saopćenju američkog Ministarstva pravde od srijede.

Prema New York Timesu, više od 3.100 Amerikanaca optuženo je za prevaru u vezi s pandemijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.