open-navfaktor-logo
search
Čelnici EU-a zasjedaju
Da li će Bjelorusiji biti uvedene sankcije zbog otmice aviona Ryanaira?
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zauzela se u nedjelju kasno navečer za uvođenje sankcija Bjelorusiji čije su vlasti prisilile na slijetanje avion Ryanaira, dok je Litvanija pokrenula istragu zbog otmice koju povezuje s terorizmom.
24.05.2021. u 08:07
get url
text

- Odgovorni za otmicu Ryanaira moraju biti sankcionirani - napisala je von der Leyen na Twetteru, kasno u nedjelju, večer uoči sastanka šefova država i vlada zemalja EU-a, dodajući da će čelnici Evropske unije u ponedjeljak raspravljati o tome koje mjere poduzeti.

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovom avionu na letu iz Grčke u Litvaniju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhapsile Romana Protaševića, jednog od glavnih opozicionih aktivista koji se u njemu nalazio.

VEZANI TEKST - Lukašenko prisilio avion "Ryanaira" da sleti u Minsk kako bi uhapsio opozicionog blogera

Putnički avion je borbenim avionom prepraćen do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, no eksploziv kasnije nije pronađen. U međuvremenu je avion poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.

- Novinar Roman Protašević mora biti smjesta pušten - poručila je von der Leyen.

Bjelorusija se već nalazi pod sankcijama koje joj je Evropska unija nametnula nakon predsjedničkih izbora u augustu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prema demonstrantima, a radi se na četvrtom krugu mjera usmjerenom na visoke dužnosnike.

Nakon nedjeljnog događaja dodatne mjere mogle bi uključivati obustavu prelijetanja svih avioprijevoznika EU iznad Bjelorusije, zabranu slijetanja bjeloruskom  avioprijevozniku Belavia na aerodrome EU-a ili čak zabranu cjelokupnog tranzita iz Bjelorusije u EU, objavo je Reuters.

Državno odvjetništvo Litvanije pokrenulo je u nedjelju istragu zbog prisilnog prizemljenja aviona u terorističke svrhe i kršenja ljudskih prava.

Premijerka Ingrida Simonyte izjavila je novinarima nakon slijetanja aviona u Vilniusu da taj slučaj bez presedana treba istražiti vrlo temeljito.

Organizacija međunarodne civilne avijacije (ICAO) izrazila je u nedjelju na Twetteru duboku zabrinutost zbog očigledno prisilnog prizemljenja aviona i njegovih putnika u Bjelorusiji, upozorivši da bi to moglo biti u suprotnosti s Čikaškom konvencijom, ključnim međunarodnim ugovorom kojom je nakon Drugog svjetskog rata regulirano međunarodna civilna avijacija. 

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je predsjednik Aleksander Lukašenko lično naredio ratnom avionu da preprati Ryanairov Boeing. Ryanair zasad nema komentara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.