open-navfaktor-logo
search
Ima li smetnji
Da li se nešto mijenja nakon presude Novaliću, može li obavljati premijersku funkciju?
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je premijer Federacije Bosne i Hecegovine Fadil Novalić proglašeni krivim u predmetu "Respiratori". Njegova advokatica Vasvija Vidović je već najavila žalbu na ovu presudu, međutim u javnosti se postavlja pitanje da li Novalić i dalje može biti federalni premijer.
05.04.2023. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić o presudi: Nastavak političkog progona, ovo je prvo poluvrijeme

- Nema razlike u Novalićevom pravnom položaju, kada govorimo o krivičnom postupku prije i nakon ove presude. Stvar se nije apsolutno promijenila u pravnom smislu i iz razloga što presuda još nije pravosnažna. Dakle, izricanje presude je samo jedna faza u postupku. S obzirom na to da je već najavljena žalba, ona ima suspenzivno dejstvo, što znači da odlaže izvršenje presude, ali i pravne učinke same presude.

Pravni status premijera Novalića je isti, tako da sva ona prava koja je imao prije izricanja presude ima i nakon izricanja presude. Dakle, krivični postupak je takav da zahtijeva dvostepenost, čak u nekim okolnostima i trostepenost i osoba je nevina sve dok se ne dokaže pravosnažnom osuđujućom presudom - pojašnjava za Faktor doktor pravnih nauka Nezir Pivić.

Dodaje kako presuda nije pravosnažna sve dok je ne potvrdi drugostepeni sud, odnosno, dok drugostepeni sud ne riješi pitanje žalbe.

U današnjoj presudi Suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Respiratori", pored Novalića, krivim su proglašeni i Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma te Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne civilne zaštite.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je oslobođena krivice.

VEZANI TEKST - Vidović najavila žalbu: Optužbe protiv Novalića podržavali su Čavara, Čović, HNS, Konaković, Forto, Nikšić, Ambasada SAD-a

- Ja sam u biti čovjek pravnik i ja presude poštujem. Znate, jako je teško kao građanin, profesor, akademski radnik, komentarisati bilo koju presudu, ovu ili bilo koju drugu, kada nemate uvid u spis predmeta. Jer jako je neozbiljno, a vrlo često se svako zalijeće u smislu da komentariše određene presude, a da pri tome uopće nema uvid u spis, u ono što se tamo nalazi, kakvim dokazima raspolaže.

Jako je neozbiljno da se tako napravi jedna hajka, a da u konačnici osoba uopće ne bude kriva. A i generalno, naš krivični postupak zahtijeva jednu brzu reformu koja je zaista neophodna. Potrebna je temeljita reforma i zaštita učesnika u postupku, zaštita oštećenog posebno - kazao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.