open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Danas presuda u predmetu Mate Žarić i drugi, optuženi da su Elektroprijenos BiH oštetili za skoro pola miliona KM
Sud Bosne i Hercegovine danas bi trebao izreći nepravomoćnu presudu u predmetu Mate Žarić i drugi.
21.02.2024. u 08:54
get url
text

Tužilaštvo Bosne u Hercegovini tereti Matu Žarića, Mila Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Dragu Maleševića da su od 8. aprila 2015. do 22. augusta 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH i iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavili drugom imovinsku korist, i nanijeli štetu javnom poduzeću Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka u visini od 454.957,95 KM.

Žarić, Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević su optuženi da su u periodu od aprila 2015. do augusta 2018. postupali u namjeri da pravnom licu Elektroobnova pribave imovinsku korist – iskorištavanjem, prekoračenjem ovlasti te nevršenjem svojih službenih ovlaštenja.

Žarić je, u svojstvu generalnog direktora Elektroprijenosa BiH, propustio da u skladu s ugovorom iz obračuna naplati ugovorenu kaznu, Malešević da obračuna ugovornu kaznu, a Manojlović navedeno potraživanje evidentira u dnevniku radova i dostavi na daljnje postupanje i naplatu. Šukalo je optužen da je, u svojstvu rukovodioca, propustio izvršnom direktoru za finansije ukazati na neizvršenje ugovornih obaveza, a Bule se tereti da je propustila ukazati generalnom direktoru na kašnjenje i mogućnost aktiviranja bankovne garancije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.