open-navfaktor-logo
search
Važno izaći na izbore
Delegacija EU-a u BiH pokrenula kampanju "Sve počinje izborom"
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu organizirala događaj "Minut po minut", u sklopu kampanje "Sve počinje izborom", s ciljem da ohrabri i motivira građane BiH da iskoriste svoje demokratsko pravo izlaskom na predstojeće izbore i glasanjem.
28.09.2022. u 13:47
get url
text

Na platou ispred tržnog centra BBI pokrenut je digitalni brojač koji će narednih dana služiti građanima kao podsjetnik važnosti izlaska na izbore.

Ambasador Johann Sattler je istakao da sve počinje izborom, kao što govori i sam naziv kampanje.

- Kampanji su se pridružili Jusuf Nurkić, Nemanja Bilbija, mnogi poznati ljudi iz BiH i mladi ambasadori. Svaki dan svako od nas pravi mnogo izbora, ali jedan izbor je posebno važan, koji se dešava samo jednom svake četiri godine. Izuzetno je važno da označite onaj jedan kružić na glasačkom listiću i pomognete u odlučivanju pravca svoje zemlje u naredne četiri godine. To je važno u svakoj demokratiji, a posebno u Bosni i Hercegovini koja želi biti član Evropske unije", kazao je Sattler na konferenciji za novinare te još dodao:

- Zašto EU učestvuje u ovome? Glavni razlog je da je BiH predala zahtjev za članstvo u EU, a ono što je najvažnije u tom procesu jeste onih 14 prioriteta. Prva na listi je demokratija, uvođenje boljih standarda, više transparentnosti, a Evropska unija je na tom putu uz vas. Da bi demokratija imala veći legitimitet važno je učešće građana. Zato sam danas ovdje da pozovem građane Bosne i Hercegovine da izađu i glasaju.

Novinarka Kristina Ljevak rekla je da je vrlo važno da građani iskoriste pravo glasa.

- Kao što ne možemo predvidjeti ponašanje djece tako ne možemo predvidjeti ni rezultate izbora, a ponajmanje kada u njima ne učestvujemo. Ja na pravo na izbor gledam kao na obavezu, ali i kao privilegiju i zato moramo iskoristiti naše pravo glasa - rekla je Ljevak.

Mlada evropska ambasadorica Nejra Gurbeta također je pozvala mlade ljude u Bosni i Hercegovini da izađu na izbore i glasaju.

- To je samo minuta našeg vremena koja može da odluči o naredne četiri godine u Bosni i Hercegovini. Mladi trebaju biti pokretači promjena u našoj državi BiH, i zbog toga trebaju izaći na izbore i ispuniti građansku dužnost. Sve počinje izborom i zato vidimo se 2. oktobra - kazala je Gurbeta.

Opći izbori u BiH održat će se u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Ranije je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine saopšteno da na Općim izborima u BiH učestvuje 145 političkih subjekata, od čega 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Pravo glasa na opštim izborima imaće nešto više od 3,3 miliona birača, a biračka mjesta biće otvorena 2. oktobra od sedam do 19 sati.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.