open-navfaktor-logo
search
Uskoro odlaze i privrednici
Delić: Na sajmu EXPO u Dubaiju imamo jednu zastavu i predstavljamo jednu domovinu
U Dubaiju na svjetskom sajmu EXPO imamo jednu zastavu, predstavljamo jednu jedinu domovinu, a ne entitete, kantone, svi nas pitaju iz koje države dolazimo, kazao je na današnjoj press konferenciji za medije ministar privrede Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora za učešće Bosne i Hercegovine na EXPO-u Adnan Delić.
28.10.2021. u 15:25
get url
text

Podsjetio je da je potpisan ugovor sa kompanijom EXPO 2020 Dubai koja organizira ovaj sajam, te da su angažovane mnoge kompanije koje će raditi na raznim segmentima realizacije EXPO izložbe, a da će bh. privrednici imati na raspolaganju sve resurse koji su skladu s tim ugovorom.

- Potpisali smo ugovor vrijedan tri miliona i 990 hiljada KM. Plaćanje će biti u nekoliko rata, a prva je već za nekoliko dana, drugu krajem godine, treću polovinom februara naredne godine i posljednju kada organizator završi sve obaveze prema nama. Nećemo platiti ništa što nije izvršeno i nikakve usluge koje nisu realizirane. Kompletan postupak potpisivanja ugovora izvršen je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, sve je javno objavljeno, imali smo ekspertnu grupu i Ured za borbu protiv korupcije učestvovao je također u radu ekspertne komisije – pojasnio je Delić.

Vlada KS je tražila imenovanje osoba iz institucija koje će činiti Organizacioni odbor koji će biti uskoro imenovan, a naveo je da neke institucije nisu predložile svoje predstavnike.

Premijer KS Edin Forto je generalni komesar EXPO-a, a njegov zamjenik bi trebao biti ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

- Ideja EXPO-a je povezivanje umova i kreiranje određenih novih vrijednosti, to znači da ćemo akcenat staviti na povezivanje, networking kako vlada, država tako i povezivanje privrede i to je najvažniji zadatak – kazao je Delić, te nastavio:

- Vrlo brzo ćemo raspisati javni poziv kako bi se izabrali privrednici koji će predstavljati BiH i kojima ćemo mi platiti određene troškove, naravno to ne isključuje one koji žele o svom trošku da idu na EXPO, da im mi pružimo sve resurse s kojima raspolažemo. EXPO trenutno postavlja nove svjetske standarde u svijetu poduzetništva i inovacija i drago nam je da ćemo biti dio jedne takve manifestacije.

Naveo je da su dobili obavijest o izboru agencija koje će raditi na nastupu BiH na EXPO-u.

- Mnogo je velikih kompanija koje su zvanični partneri ovog događaja i koji će nama stajati na raspolaganju u skladu s našim ugovorom sa EXPO-om. Agencija koja će raditi na implementaciji one ponude koju smo mi njima dostavili, radi se o agenciji Via Creativ Marketing and Menagment i agencija Simetrico koja je radila određene stvari za naš paviljon. Mi smo se ugovorom obavezali na povjerljivost podataka i shodno tome neke informacije ne mogu ići u javnost i sve države su potpisale taj ugovor gdje je i taj član o povjerljivosti – naveo je Delić ističući kako stoji na raspolaganju medijima i da se svi procesi vode javno i transparentno.

Istakao je da će svima koji budu zadovoljavali kriterije javnog poziva i kriterije organizatora, a koji su veoma rigorozni, moći će učestvovati i predstavljati svoju državu na EXPO-u u Dubaiju.

Kazao je Delić da se očekuje da će u narednih 20 dana imati spiskove onih privrednika koji će predstavljati bh. privredu. Naveo je da nije kriva Vlada KS što se kasni jer se neke države pripremaju za EXPO i pet godina, a da su oni završili sve u roku od 20 dana.

- To je svjetska izložba poduzetništva, inovacije, tehnologija, ali tu se predstavljaju svi segmenti društva. Mi ćemo imati i 18. decembra nacionalni dan gdje ćemo predstaviti sve vrijednosti naše države. Ovo je dugoročna investicija i ne može se odmah izmjeriti. Pratite broj dolazaka turista iz UAE i mi smo već ostvarili veliki broj kontakata u UAE – naveo je Delić te je kazao kako je bilo govora i o otvaranju predstavništva ambasade UAE u BiH i da imaju obećanja kada su investicije u pitanju.

- Ideja i cilj je povezivanje umova i kreiranje bolje budućnosti i jedva čekamo da naši ljudi odu tamo da se povežu i da ostvare kontakte i donesu neke nove vrijednosti. Nema sumnje da se ova investicija neće desetorostruko isplatiti. Ovo su dugoročna ulaganja i potrebno je malo vremena da vidimo benefite – kazao je također ministar privrede.

Kazao je da su se upravo zbog velikog interesa privrednika i ponudili da plate učešće BiH na EXPO-u.

- Nama to nije trebalo, mogli smo ta sredstva uložiti negdje drugo. Ali smo smatrali da je ovo najbolji način da otvorimo svjetsko tržište, kako da se povežemo sa globalnim kompanijama i u našu državu da donesemo nove vrijednosti. Interes privrednika je veliki sa područja cijele BiH i nadam se da ćemo zajedno napraviti pomak kada je privreda, naročito proizvodnja i izvoz u pitanju – naveo je Delić ističući kako su imali i podršku državnih vlasti, ali da je bilo i podmetanja nogu.

- Imamo strateške grane privrede, prije svega prehrambenu, prerađivačku i metalnu industriju, zatim drvnu, IT sektor, farmaceutsku i nezaobilazan je turizam. To je pet sektora koji će imati prednost za učešće na EXPO-u, ali nećemo isključiti nikoga ko može na najbolji mogući način predstaviti našu državu, i ko može imati komparativnu vrijednost na svjetskom i regionalnom tržištu – zaključio je Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.