open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Derventa: Direktor sebi i zaposlenima sipao gorivo na račun škole
Direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Derventi Ljubiša Đurić optužen je za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a tereti se da je sebi i drugim zaposlenima omogućio da sipaju gorivo na račun škole.
11.01.2024. u 14:57
get url
text

Đurić se tereti da je u periodu od 21. augusta 2015. do 31. augusta 2021. godine u Derventi u svojstvu službenog lica, kao direktor JU Osnovna škola "Nikola Tesla", u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te prekršio zakon i interne propise.

- Sebi i zaposlenim radnicima omogućio je sipanje goriva u vlastita vozila na račun navedene ustanove, bez prethodnog izdavanja naloga za službena putovanja, a zaposlenim radnicima omogućio i korištenje službenog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla – navodi se u optužnici.

Na ovaj način sebi i drugima je pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928 KM, a na štetu budžeta RS-a.

U optužnici se dodaje i da su radnici dobijali naknade po osnovu troškova prijevoza, a potom novac podizali sa svojih računa i po nalogu direktora vraćali u računovodstvo škole, da bi isti bili evidentirani u neslužbenim evidencijama.

- Navedeni novac u ukupnom iznosu od 7.959 KM optuženi je prisvojio – istaknuto je.

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo RS-a, a potvrdio Okružni sud Banja Luka, predloženo je da se Đuriću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.