open-navfaktor-logo
search
Deveto okupljanje
Deseci hiljada ljudi na ulicama Londona u znak solidarnosti s Palestinom, protestuju i zbog glasanja u UN-u
Deseci hiljada ljudi, koji svake subote izlaze na ulice u znak solidarnosti s Palestinom od 14. oktobra, okupili su se i danas u Londonu, javlja Anadolu.
09.12.2023. u 16:47
get url
text
Protestna šetnja u Londonu
Protestna šetnja u Londonu

VEZANI TEKST - Abbas: Sjedinjene Države su odgovorne za krvoproliće u Pojasu Gaze

Oni koji su se okupili u historijskom centru grada gdje se nalazi Centralna banka i druge finansijske institucije, marširali su do zgrade parlamenta tražeći trajni prekid vatre u Gazi i protestujući zbog neprihvatanja nacrta rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

Demonstranti, koji su se po deveti put okupili na ruti dugoj pet kilometara uz poziv mnogih nevladinih organizacija da pozovu na solidarnost i prekid vatre u Palestini, ponovili su svoj zahtjev da Izrael prestane s napadima na Gazu, da okonča diskriminatornu politiku koja se primjenjuje na Palestince, i na pravdu za Palestince.

Dok su demonstranti zahtijevali da britanska vlada i političari prekinu svoju podršku Izraelu i pridruže se pozivima na prekid vatre koji su upućeni širom svijeta, oni su protestovali i zbog glasanja u VSUN-u gdje je Velika Britanija bila suzdržana.

S druge strane, londonska Metropolitan policija je poduzela opsežne mjere osiguranja skupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.