open-navfaktor-logo
search
"Zaradili" 600.000 KM
Detalji akcije "Šiša": Uz pomoć korumpiranih carinika iz Emirata uvozili duhan za nargilu, bez plaćanja akciza
I dalje traju pretresi u sklopu operativne akcije "Šiša" koju od jutros provode pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH i službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
11.05.2021. u 15:37
get url
text

Kako je saopćila Granična policija, pretresi se obavljaju na 23 lokacije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bosanske Gradiške, Prijedora, Banje Luke, a između ostalog pretresaju se i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz prostorija UIOBiH, kako je saopćeno, izuzima se dokumentacija s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za krivični postupak, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i carinska prevara.

- Aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih radnji prilikom uvoza duhana za nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aeodroma Sarajevo. Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prevare, koje su omogućavane od službenika UIOBiH. Navedenim nezakonitim aktivnostima oštećen je budžet BiH za više od 600.000 KM, izbjegavanjem plaćanja akcize - naveli su iz GPBiH.

Ranije je iz Tužilaštva BiH saopćeno da su meta akcije osobe, među kojima su i carinski službenici UIOBiH, osumnjičene da su duži period uvozile akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivali da se radi o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.

- Akcijom je obuhvaćeno 10 osoba, među kojima se nalazi i više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nakon okočanja pretresa, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.