open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Detalji optužnice protiv rukovodilaca zeničke inspekcije: Žmirili na rad nacrno
Silajdžić, njena pomoćnica i glavni inspektor optuženi su da su kao službene osobe u Federaciji iskorištavanjem svog položaja i ne obavivši svoje službene dužnosti pribavili drugom korist
02.08.2019. u 10:37
get url
text

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je podiglo optužnicu protiv direktorice Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK Mirsade Silajdžić, njene pomoćnice Remzije Osmanhodžić i glavnog inspektora Mirsada Selimovića zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Silajdžić, njena pomoćnica i glavni inspektor optuženi su da su kao službene osobe u Federaciji iskorištavanjem svog položaja i ne obavivši svoje službene dužnosti pribavili drugom korist.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio zenički Općinski sud, a optuženi se terete da su u periodu od 2009. do 2016. godine u Zenici, zajednički kao službene osobe u Upravi za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona iskorištavanjem svog položaja i ne obavivši svoje službene dužnosti, nisu naredili i nisu vršili inspekcijski nadzor na pijacama JP "Tržnica" Zenica te su tako pribavili korist većem broju osoba u vidu obavljanja djelatnosti bez odobrenja nadležne službe i obavljanja djelatnosti bez provođenja ikakvih kontrola.

Optuženi su da su u okviru svojih nadležnosti postupali suprotno obavezama i radnim zadacima radnih mjesta na koja su postavljeni i nisu naredili i nisu vršili inspekcijske kontrole i inspekcijski nadzor na pijacama JP "Tržnica" Zenica, iako su bili svjesni i znali da je veći broj osoba, koje nisu imale odobrenje nadležnog organa za obavljanje djelatnosti na pijacama u Zenici, vršio prodaju proizvoda i robe. Oni su u navedenom periodu izvršili samo jednu inspekcijsku kontrolu gradske pijace JP "Tržnica" Zenica u toku 2015. godine i to tek onda kada im se MUP ZDK obratio zahtjevom i dostavljenim spiskovima osoba koje obavljaju takozvani rad nacrno, iako su u navedenom periodu od osam godina prodaju robe na tržnicama vršile osobe koje nisu imale odobrenje.

- Mirsada Silajdžić, Remzija Osmanhodžić i Mirsad Selimović, svako u okviru svojih nadležnosti, nisu predlagali niti uvrštavali u prijedloge planova rada i programe rada Kantonalne tržišne inspekcije preduzimanje inspekcijskog nadzora prema osobama koje obavljaju djelatnost bez odobrenja, a znajući da je obavljaju svakodnevno, da bi u 2015. godini prilikom provođenja inspekcijskog nadzora po zahtjevu MUP-a ZDK, na pijaci JP "Tržnica" Zenica bilo utvrđeno da 40 osoba obavlja trgovačku djelatnost bez rješenja o odobrenju za osnivanje trgovačke radnje od nadležnog organa Grada Zenica, zatim 26 fizičkih osoba obavlja trgovačku djelatnost bez rješenja o odobrenju, a pet osoba vrši prodaju robe koja se ne može prodavati na tržnicama-tezgama bez odobrenja nadležnih organa, a obavljale su rad i u prethodnom periodu.

U tom periodu je Silajdžić kao direktorica KUIP-a za svaku godinu rada Osmanhodžić kao pomoćnicu direktora i Selimovića kao glavnog kantonalnog tržišnog inspektora ocijenila ocjenom izuzetno uspješno obavljanje poslova, iako je bila svjesna i znala da nisu preduzimali radnje predviđene zakonom na otkrivanju osoba koje su obavljale trgovačku djelatnost bez odobrenja na mjestu koje se nalazilo stotinjak metara udaljeno od sjedišta KUIP-a ZDK i mjesta pored kojeg su svakodnevno prolazili te su tako pribavili korist većem broju osoba u vidu obavljanja djelatnosti bez odobrenja nadležne službe i obavljanja djelatnosti bez provođenja ikakvih kontrola - navodi se u optužnici, čiji kompletan sadržaj možete pronaći OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.