open-navfaktor-logo
search
Ubistvo i samoubistvo
Detalji tragedije u Živinicama: Danima joj je prijetio, u kući strave ostalo dijete
Vijest o tragediji u Živinicama, gdje je muškarac ubio nevjenčanu suprugu a potom i sebe pucajući iz vatrenog oružja, nanovo je potresla javnost u Bosni i Hercegovini.  
21.08.2023. u 15:34
get url
text

Kako se navodi, riječ je o Mevludinu A. i Tahiri Č. a svemu je kumovao alkohol i ljubomora.

Živjeli su u Tahirinoj kući, na čijim je ulaznim vratima Mevludin počinio ovaj stravičan zločin. Za vrijeme tragedije, maloljetno dijete nalazilo se u kući, odnosno unuka koja je bila sa svojoj nanom.

Prema nezvaničnim saznanjima, Tahira je izbacila Mevludina iz kuće prije četiri dana. Navodno je Mevludin danima prijetio Tahiri, a uputio joj je više od 27 uznemirujućih poziva. Tahira je bila na svadbi svoje kćerke u Njemačkoj, te se vratila u Živinice sa unukom (5), piše N1.

Nakon što je Mevludin saznao za njen povratak, otišao je odmah na njena vrata i počinio užasan zločin.

Ranije je iz MUP-a TK rečeno da je dežurni ljekar konstatovao je da je nastupila smrt uslijed upotrebe vatrenog oružja.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sa žalošću i nevjericom je primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Zbog nasilničkog ponašanja, život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Preveliki je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu jer ih sistem ne štiti promptno i valjano. Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice s predstavnicama Sigurne mreže BiH te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati.

Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH te njegovo hitno usklađivanje s Istanbulskom konvencijom. Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti. Podsjećam javnost da u BiH oko 2.000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 odsto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 posto "proguta sistem" - izjavio je Hurtić.

VEZANI TEKST - Muškarac u Živinicama ubio ženu pa počinio samoubistvo

Svaka prijava za nasilje mora biti tretirana ozbiljnije, naveo je također ministar izražavajući podršku svakoj ženi koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i onima koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnosti i obznanjuju njihove priče o životu u nasilničkim uslovima.

- Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužilaštava i sudova u BiH. Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje sigurnih kuća u BiH - ističe ministar Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.