open-navfaktor-logo
search
Saopćenje MVP-a
Devet ubijenih i najmanje 50 povrijeđenih Plestinaca: Turska oštro osudila izraelski napad na Jenin
Ministarstvo vanjskih poslova Turske oštro je osudilo napad izraelskih snaga na sjeverni grad Jenin, na okupiranoj Zapadnoj obali.
03.07.2023. u 19:02
get url
text

- Snažno osuđujemo raciju koju su izraelske snage izvele danas u gradu Jeninu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom - navedeno je u saopćenju turskog MVP-a.

Izražena je duboka zabrinutost što trenutna napetost u regiji ovim napadima pokreće novu spiralu nasilja te ponavljen poziv izraelskim vlastima da djeluju razumno i zaustave takve akcije.

- Našoj palestinskoj braći koja su u tim događajima živote izgubila iskazujemo rahmet, povrijeđenima brz oporavak, a palestinskoj državi i narodu saučešće - dodano je.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja devet Palestinaca je ubijeno u paljbi izraelske vojske rano u ponedjeljak, među kojima osam u Jeninu, a najmanje 50 Palestinaca je povrijeđeno.

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale posljednjih mjeseci zbog ponovljenih izraelskih napada na palestinske gradove.

Prema podacima Ministarstva zdravlja oko 190 Palestinaca ubile su izraelske snage od početka ove godine. Najmanje 25 Izraelaca je ubijeno u odvojenim napadima tokom istog perioda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.