open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Direktor Elektroprivrede Buljubašić: Bez adekvatnog rada u rudnicima energetski sektor može biti ugrožen
U Tuzli je danas potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim će radnici u rudnicima dobiti veće plaće, a porast će im i naknada za topli obrok.
21.12.2023. u 14:22
get url
text
Sanel Buljubašić
Sanel Buljubašić

Kolektivni ugovor potpali su predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH, a s druge strane, u ime Vlade BiH potpis je stavio Vedran Lakić, federalni ministar rudarstva, energije i industrije.

- Dobili smo linearno uvećanje osnovne plaće u maju 2022. godine od 230 KM, a sada je ono povećano na iznos od 350 KM. Sve će biti podvrguto porezu i doprinosima, ulazit će u prosjek plaće radnika i prosjek ostvarane plaće rudnika. Naknada za topli obrok od 1. januara 2024. godine bit će uvećana sa 14 na 17 KM u dnevnom iznosu - rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Potpuno je jasno da moramo podići proizvodni rezultat na viši nivo, istakao je Husić, te dodao da Elektroprivreda BiH mora obaviti svoj dio posla, a federalne institucije pružiti podršku da svi zajedno učinimo energetski sektor stabilniji.

- Imamo uvjete za to na terenu i nemamo pravo ne iskoristiti te uvjete - zaključio je Husić.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić rekao je se rudari od 1920. godine bore za svoja prava i da ta borba nije prestala do danas.

- Slijedi nam borba za nove količine uglja. Energetski sektor je koncipiran tako da je 80 posto proizvodnje električne energije je iz termoblokova, što znači da bez adekvatnog rada u rudnicima u Koncernu i van Koncerna, taj energetski sektor može biti ugrožen. Ovim današnjim činom potpisivanja kolektivnog ugovora imamo saglasnost da ćemo narednu godinu završiti da brojimo tone uglja preko planiranih, a ne da imamo nedostatak - rekao je Buljubašić.

Proces dekarbonizacije dodao je Buljubašić, ima dvije faze do 2030. i 2050. godine.

- Mi moramo živjeti u 2030. i 2050, tako da bez rudnika i održavanja naših postojećih termoblokova u punom kapacitetu ne možemo funkcionirati ni u 2050. godini. S rudnicima ćemo dočekati te godine, a naravno da moramo razvijati strateške projekte koji su vezani za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora - rekao je Buljubašić.

Nakon potpisivanja kolektivnog ugovora za rudarstvo u FBiH, u krugu pogona Rudnika uglja "Kreka" u Mramoru organizirana je centralna manifestacija proslave dana Dana rudara, a Rudnik "Mramor" obilježio je 65 godina rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.