open-navfaktor-logo
search
Sud BiH potvrdio optužnicu
Direktor Unigrada optužen da je neplaćanjem PDV-a na prodate stanove "zaradio" oko 750.000 KM
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Kuline (1959), direktora firme Unigrad d.o.o. Istočno Sarajevo, zbog porezne utaje.
25.12.2023. u 09:22
get url
text

Optuženi Kulina, rođen u Sarajevu, državljanin BiH, tereti se da je, postupajući kao direktor i odgovorna osoba u Unigradu, u ime, za račun i u korist spomenute firme, u svojim poslovnim knjigama u periodu od 2012. do 2015. godine, nije unio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa za novosagrađene nekretnine u stambeno-poslovnim objektima u Istočnom Sarajevu.

- Optuženi, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, putem podnesenih poreznih prijava za navedeni porezni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a, te je na taj način, oštetito budžet BiH u ukupnom iznosu od  737.930 KM - navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je nakon prodaje novosagrađenih stanova, poslovnih prostora i garaža na osnovu notarski zaključenih kupoprodajnih ugovora od kupaca primao uplate, ali za njih nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu kupoprodaje bilo izvršeno u cijelosti.

- Optuženi je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama,  koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza,  čime je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz Krivičnog zakona BiH - navode iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je i potvrdio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.