open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Direktorica firme iz Doboja optužena za poreznu utaju blizu 600.000 KM
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za poreznu utaju blizu 600.000 KM.
06.12.2023. u 10:46
get url
text

Optužnica je podignuta protiv Jevre Stojčinović, rođena 1952. godine u Srebreniku, državljanka BiH i firme "Natali" d.o.o. Doboj, sa sjedištem u Doboju, čiji je osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje Stojčinović.

U optužnici se navodi da je optužena, kao direktorica i osoba ovlaštena za zastupanje navedenog poduzeća, od 2014. do 2018. godine poduzimala radnje sa ciljem prikazivanja fiktivnog prometa između više pravnih osoba, tako što je pribavljala lažne fakture o nabavci roba i usluga.

Nakon toga optužena je, kako se navodi, fiktivni promet prikazivala u poslovnim evidencijama i prijavama podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kao stvarno izvršen promet i na taj način neutemeljeno iskazala ulazni PDV sa pravom odbitka u iznosu 594.991 KM, čime je postupila protivno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, te izvršila umanjenje svoje obveze PDV-a čime je oštetila budžet i sve građane Bosne i Hercegovine, za ukupan iznos od 594.991 KM.

Firma "Natali" d.o.o. Doboj, tereti se da je kao porezni obveznik, raspolagala protivpravnom imovinskom koristi u iznosu od 594.991 KM, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe, ostvarila prvooptužena Jevra Stojčinović, kao direktorica i osoba ovlaštena za zastupanje.

Optužena Stojčinović tereti se da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, dok se firma "Natali" d.o.o. Doboj tereti da je raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, čime su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.