open-navfaktor-logo
search
Zloupotrijebio dužnost
Direktoru 10 mjeseci zatvora zbog 856 KM
Dežure su obavljali ljekari Doma zdravlja Široki Brijeg, te ljekar SKB Mostar, kojeg je optuženi lično angažovao
24.09.2018. u 13:47
get url
text

Kantonalni sud u Širokom Brijegu nepravomoćnom odlukom osudio je Mirka Kordića (39), direktora Doma zdravlja u ovom gradu, na deset mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, a istovremeno mu je izrečena i kazna zabrane vršenja dužnosti direktora tri godine od pravomoćnosti presude.

Prema optužnici, Kordić je kao direktor Doma zdravlja Široki Brijeg iskoristio svoj službeni položaj i sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 856 KM.

U periodu od 22. 9. 2014. do 12. 12. 2014. godine za vrijeme dok se nalazio na stručnom usavršavanju u Beogradu, primao je naknade za obavljena dežurstva, iako ih on nije stvarno obavljao. Dežure su obavljali ljekari Doma zdravlja Široki Brijeg, te ljekar SKB Mostar, kojeg je optuženi lično angažovao, iako taj lijekar nije imao regulisan radno pravni status sa DZ Široki Brijeg.

Isto presudom optuženi je oslobođen po dvije tačke optužnice, zbog odluke o dodjeli šefovskog dodatka za 11 djelatnika DZ Široki Brijeg, te zbog uvećanje osnovne plaće za 50 % glavnoj medicinskoj sestri, po osnovu menadžerskog dodatka.

- Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu uložit će žalbu na ovu presudu kako u odnosu na oslobađajući dio presude, tako i na visinu izrečene kazne- kazao je za Faktor Josip Aničić, glasnogovornik Tužilaštva Zapadno - hercegovačkog kantona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.