open-navfaktor-logo
search
Utvrđena odgovornost
Disciplinska komisija VSTV-a izrekla sankciju: Ranko Debevec javno opomenut
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine izrekla je javnu opomenu predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu zbog disciplinskih prekršaja.
04.08.2021. u 13:54
get url
text

VEZANI TEKST - Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne državne tužiteljice

Kako je saopćeno iz VSTV-a, Komisija je, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog Ranka Debevca, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje propisane u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: "Ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije" i tačka 19: "Namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća", a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe.

Tuženom Debevcu se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (b) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Javna opomena. Oslobođen je disciplinske odgovornosti za tačku b) disciplinske tužbe.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke, saopćio je VSTVBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.