open-navfaktor-logo
search
Susret u Kazanju
Dodik se sastao s Putinom, šta o tome kažu iz OHR-a
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se u Kazanju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.
21.02.2024. u 13:49
get url
text

Dodik je ranije u intervju za RTRS rekao da je privilegija sresti ruskog predsjednika, šta god rekli na Zapadu. Pri tome je ponovio da RS neće uvoditi sankcije Rusiji. Kako podsjeća RSE, ovo je četvrti sastanak Dodika sa Putinom od početka ruske agresije na Ukrajinu, te ukupno njihov 10 razgovor od 2014. godine.

- Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO. RS ima ogromnu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana - izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Putin je kazao kako Rusija "zna da situacija u RS-u nije jednostavna i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju".

- Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju - poručio je Putin.

Nakon sastanka Putin je uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog.

Inače, Dodik i Putin su se posljednji put susreli u maju 2023. godine. Tada je Dodik rekao da "RS ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana". Sudeći po fotografijama i snimcima iz Kazanja, čini se da su se Dodik i Putin ovaj put susreli prvo u nekom hodniku, a onda u prostoriji u kojoj se improvizirao enterijer. Naravno, mediji iz RS-a su ovaj susret najavili i propratili pompezno.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, povodom današnjeg Dodikovog sastanka sa Putinom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se "BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU-a", kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

- Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država - saopćili su iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.