open-navfaktor-logo
search
Počeo defile
Dodikovom banjalučkom "balu vampira" prisustvuju ruski ambasador, Vučićev sin, predsjednik Skupštine Srbije...
U banjalučkoj Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića počeo je defile povodom obilježavanja neustavnog 9. januara.
09.01.2024. u 17:20
get url
text

VEZANI TEKST - Od agresije do Župljanina: Abeceda 9. januara

Raport predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku predat će komandant Počasne jedinice MUP-a RS-a.

Defile predvode studenti sa zastavom RS-a, a uslijedit će civilni, te ešaloni sa pripadnicima različitih jedinica MUP-a RS, te motorizovane jedinice u kojima su oklopna vozila "despoti" i "vihori", te motocikli i kvadovi... U defileu je oko 3.400 učesnika.

Ovom događaju prisustvuju članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar finansija BiH Srđan Amidžić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i drugi zvaničnici ovog entiteta, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, dok je od ambasadora u BiH, prisutan ambasador Rusije Igor Kalabuhov.

Prisutan je i sin predsjednika Srbije, Danilo Vučić. 

{$galerijaFotografija}

Ove godine defile je prvi put organizovan u večernjim satima zbog planiranih svjetlosnih efekata, vatrometa, te preleta oko 200 dronova.

U defileu su i ove godine članovi kluba "Noćni vukovi ", čiji je član i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Dodik se obratio prisutnima i održao kratak govor.

- Ovo je republika, organizovana, disciplinovana, koja sebe voli, koja ne želi nikome ništa loše. RS ima sjajan narod, hvala vam svima koji ste ovdje, da pokažemo da smo okupljeni, da smo zajedno, da smo u miru i sabrani, da znamo šta radimo. Ovo je naš dan, dan kada je RS stvorena. Svi koji pokušavaju da nam uskrate, neće u tome uspjeti. Mi ne osporavamo dane drugih. Nema niko pravo da to čini nama.

Republika, kako to gordo zvuči. Sloboda za nas nije filozofija, sloboda je način života. Sloboda za svakoga, i onoga ko ne živi ovdje. Ovaj narod nikada nije dozvolio da živi porobljen. Ako ovo bude zabranjeno, znači da smo pali, da smo izgubili karakter.

Ovo je republika koja je zagledana u naš narod, u Srbiju i Rusiju. Neka živi naša republika, nek živi Srbija, neka živi RS - naveo je Dodik.

Večeras u 20 sati organizovan je sinhronizovani vatromet sutra u svim gradovima Republike Srpske, kao i Beogradu.

 

ce8364c3-225e-4e50-96db-0b2a4fc5cf89.jfif
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.