open-navfaktor-logo
search
Lagumžija nekad i sad
Dogovorio sa Čovićem dvije izborne jedinice, 10 godina poslije: I pijan bih glasao za Ivu, ne bih za Željka
Bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da su Ivo Komšić i Željko Komšić dvije strane mjeseca.
17.02.2022. u 15:27
get url
text

- Kad bih imao sutra priliku glasati i kad bi bili izbori između njih dvojice, ja bih i drogiran i pijan glasao za Ivu Komšića, a ne za Željku Komšića, ali 2006. kad smo istaknuli Željka Komšića kao kandidata, djelovao je kao čovjek, kao Ivo Komšić. Smatrali smo da mladima treba dati šansu da nas vode dalje, pogriješili smo - rekao je Lagumdžija za N1.

Lagumdžija je punih 17 godina bio na čelu SDP-a sve do 2014. godine. Za vrijeme svoje vladavine partiju je pretvorio u društvo jednog lica, okružen sa nekoliko svojih klonova koji su slijepo slušali vođu.

Osipanje SDP-a krenulo je još na Kongresu 2002. godine kada je rahmetli Nijaz Duraković, koji je bio istinski socijaldemokrata, patriota i zaljubljenik u državu Bosnu i Hercegovinu, proročanski predvidio sve što će se dogoditi sa SDP-om u narednim godinama. Najcrnji scenarij već tada počeo se realizirati. Nakon njega stranku su napustili Ivo Komšić, Miro Lazović, Nermin Pećanac, Sead Avdić, Nijaz Skenderagić...

Nijaz Duraković je tada poručio: 

- Dajem neopozivu ostavku na članstvo u SDP-u, na članstvo u Predsjedništvu i neka vam je sa srećom. Izaberite, kako ste i režirali, Lagumdžiju i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima.

Deset godina poslije, SDP je sa mjesta potpredsjednika napustio i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Željko Komšić podnio je ostavku nakon sjednice Predsjedništva stranke na kojoj se raspravljalo o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Komšić je izrazio neslaganje sa stranačkim šefom Lagumdžijom koji je postigao dogovor sa HDZ-om BiH i HDZ 1990, prema kojem bi Federacija BiH, dva člana bh. Predsjedništva Bošnjaka i Hrvata, birala iz dvije izborne jedinice - hrvatske i bošnjačke.

- Kad vam tri čovjeka kažu da ste lud, onda budite ludi. Ja sam ovaj put izabrao da budem lud. Kako god da završi rasprava na Predsjedništvu SDP-a, ja se nadam i želim da ovo ne bude rješenje za buduće ustavne promjene u BiH jer cijela jedna grupa ljudi, kojih će biti sigurno sve više i više, ljudi koji se osjećaju prije svega Bosancima i Hercegovcima, bi po ovom papiru bila van sistema, van Ustava, odnosno bila bi uskraćena u svojim pravima - rekao je tada Komšić. 

Vijesti.ba objavile su kako je SDP još 2013. godine potpisao u Briselu dokument koji govori o izmjenama izbornih pravila. 

Cijelu priču se pokušalo spinovati tvrdnjom Zlatka Lagumdžije kako je "laž da je Lagumdžija postigao sporazum s Čovićem po kojem bi se FBiH podijelila na dvije izborne jedinice za izbor članova Predsjednistva" i da je "potpisan sporazum u kojem kažu da jedni drugima neće birati predstavnike"

- Potpise i te riječi pokažite! - napisao je Lagumdžija na svom Twitter nalogu.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.