open-navfaktor-logo
search
Dobio dvije godine
Dok čeka optužnicu za pokušaj ubistva u Sarajevu, Menzilović osuđen zbog oružane pljačke u Busovači
Dino Menzilović (50) iz Zenice, koji je u martu uhapšen u Sarajevu zbog pokušaja ubistva, osuđen je u međuvrmenu zbog pokušaja oružane pljačke iz 2017. godine u Busovači.
02.06.2020. u 22:55
get url
text

Kantonalni sud u Novom Travniku objavio je presudu kojom ga je proglasio krivim za krivično djelo razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora.

Prema navodima iz presude, on se 2. novembra oko 18 sati, u mjestu Kaćuni kod Busovače, po prethodnom dogovoru, zajedno sa još jednom nepoznatom osobom, "passatom" sa ukradenim tablicama, dovezao pred prodavnici "Sabina" u kojoj su se nalazili vlasnik Amel L. i Zijad L.

- NN osoba ostala je u vozilu i pazila da neko ne naiđe čuvajući stražu, a osumnjičeni Dino Menzilović sa navučenom crnom pletenom kapom na glavi i prorezom za oči, naoružan vatrenim oružjem - pištoljem ušao je u unutrašnjost trgovinske radnje i pištolj usmjerio u pravcu oštećenog Amela L. Od njega je tražio novac, što je više puta ponovio. U jednom momentu mu je Zijad L. prišao s leđa i uhvatio ga desnom rukom u kojoj je držao vatreno oružje, a lijevom rukom ga obuhvatio oko vrata, nakon čega je i Amel L. prišao osumnjičenom i zajedno sa Zijadom L. ga izgurao van objekta. Kada je NN osoba vidjela da je Dino Menzilović napadnut, izašao je iz vozila da bi mu pomogao. U naguravanju i tuči koja je uslijedila Dini Menziloviću sa ramena ispala platnena torbica crne boje u kojoj se nalazila kapa crno-bijelo-sive boje. Nakon toga su se Dino Menzilović i NN napadač odmakli, ušli u vozilo i udaljili u nepoznatom pravcu - navodi se u presudi.

On je, dakle, dodaje se u izreci presude, upotrebnom sile i prijetnjom oružjem da će direktno napasti na život oštečenog, pokušao oduzeti tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi nezakonitu imovinsku korist, čime je počinio krivično djelo razbojništvo u pokušaju.

- Optuženiku se izriče mjera sigurnosti oduzimanje predmeta pa se crna torbica, kapa i privjesak, koji su bili predmet vještačenja ovom odlukom oduzimaju trajno, te se istovremeno određuje da se po pravomoćnosti presude imaju uništiti. Također, optuženik se obavezuje na naknadu troškova krivičnog postupka čija visina će biti naknadno utvrđena posebnim rješenjem predsjednika raspravnog vijeća, kao i na naknadu paušala sudu u iznosu od 100 KM, sve u roku 15 dana po pravomoćnosti presude - navodi se u presudi.

Menzilović je 2. marta navečer u ulici Braće Kadić pucao na vozilo "seat", vlasništvo M. M., a kojim je upravljao njegov sin A. M., koji je bio meta napada.

Prilikom pucnjave A. M. je zadobio lakšu povredu noge od rikošeta. Nakon toga je, pucajući u samoodbrani, ranio Menzilovića.

Nakon pucnjave, Menzilović je vozilom "golf 4" pobjegao s mjesta događaja, ali su ga nakon nekoliko dana pronašli i uhapsili pripadnici MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.