open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Doktorica izvadila 23 sočiva iz oka pacijentice
Svi znaju da kontaktna sočiva mogu žuljati, ali možete li zamisliti da vam se 23 sočiva zaglavi iza oka?
15.10.2022. u 18:52
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Kada je dr. Katerina Kurteeva dobila pacijenticu koja je rekla da osjeća kao da ima nešto u oku i da to ne može izvaditi, oftalmolog je počela da identifikuje izvor bola.

Ono što je pronašla su 23 pojedinačna kontaktna sočiva, sva "spakovana" iza oka, piše Unilad.

Snimak je objavila na Instagramu, na svom nalogu @california_eye_associates. Time je praktično pokazala zašto je zaista loša ideja spavati s kontaktnim sočivima.

U videu je gledaocima pojašnjeno da je pacijentica stalno zaboravljala da skine sočiva prije spavanja i da je stalno stavljala nova.

Također je kasnije objasnila više o zapanjujućem otkriću i kako je toliki broj uopće uspio da se "zaglavi".

U razgovoru za Insider dr. Kurteeva je objasnila kako je uspjela da identifikuje problem i kako su sva izgubljena sočiva samo izlazila iz pacijenticinog oka.

- U skoro 20 godina prakse, nikada nisam vidjela ništa slično. Ni pacijentica nije mogla vjerovati i pitala je da li sam sigurna u broj koji brojim. Ova pacijentica je imala veliku sreću - mogla je izgubiti vid, izgrebati rožnjaču ili dobiti infekciju. Iako ne mogu biti sigurna kako je uspjela zaboraviti da skine sva ta sočiva, mogla je jer je nosila kontaktna sočiva 30 godina - rekla je doktorica.

Objasnila je da je pacijenticina duga historija nošenja sočiva desenzibilizirala njene oči, tako da to ne bi osjetila onoliko koliko bi trebala. 

Kada prvi put nabavite kontaktna sočiva, dva glavna "što ne treba uraditi" su da ne spavate i ne tuširate se s njima.

@freshladyeye Don’t sleep in your contact lenses .From @Dr. Katerina Kurteeva, M.D. #contactlenses #lenses #fyp #eyesprotection ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.