open-navfaktor-logo
search
Obilne kiše
Dramatične scene u Italiji: Strašna oluja odsjekla sela od svijeta, kuće tonu, ima mrtvih...
U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne padavine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenih u subotu.
03.10.2020. u 16:03
get url
text

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

- Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, gdje su ceste zatvorene - rekao je šef vatrogasaca Cunea, prenosi agencija Ansa.

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebno mostove, navodi se. Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa šefom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.

Najmanje devet ljudi, uključujući dva vatrogasca, nestali su nedaleko od Nice nakon što su obilne kiše prouzrokovale poplave.

Premijer Jean Castex i ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin stigli su u Nicu kako bi dobili uvid u stanje u pogođenom departmanu Alpes-Maritimes. Nakon kriznog sastanka u Parizu, ministar Darmanin je poslao helikopter i dodatne vatrogasce kao ispomoć.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi je rekao da je nevrijeme prouzrokovalo znatnu štetu.

- Zadesila nas je katastrofa kakvu nikada nisam doživio - rekao je gradonačelnik.

Stanovništvo jugoistočnog dijela tog područja zamoljeno je da ostane u svojim domovima, nakon što su poplave izazvale prometni haos. U nevremenu je jak vjetar odnio cijeli most. Bez struje je ostalo oko 13.500 domaćinstava.

U međuvremenu, oluja Alex je na sjeverozapadu Francuske, u Bretanji, također pričinila veliku štetu te izazvala pravi haos, a bez struje je ostalo oko 30.000 stanovnika. Na otoku Belle-Ile-sur-Mer zabilježeni su naleti vjetra od 186 kilometara na sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.