open-navfaktor-logo
search
Izgradnja pri kraju
Druga najviša zgrada na svijetu: Neboder Merdeka u Maleziji imat će 118 spratova
Izgradnja nebodera Merdeka 118, najviše zgrade u Maleziji i jugoistočnoj Aziji, uskoro će biti završena.
27.09.2022. u 12:30
get url
text

Reporterska ekipa Anadolu Agency snimila je Merdeku 118 u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, jednu od najviših zgrada na svijetu. Neboder Merdeka 118 je najviša zgrada u zemlji i jugoistočnoj Aziji, a bit će druga najviša zgrada na svijetu kada bude završena njena izgradnja.

Očekuje se da će toranj sa 118 spratova biti završen sredinom sljedeće godine. Ovaj fascinantni neboder je visok 678,9 metara, a dizajniran je u australijskom studiju Fender Katsalidis. Naziv zgrade Merdeka (što znači nezavisnost), inspirisan je njenom blizinom dva stadiona - stadion Merdeka i stadion Negara. Toranj zgrade je završen u novembru 2021. godine.

Zgrada će se sastojati od 100 spratova prostora za iznajmljivanje, uključujući 83 sprata poslovnog prostora, 12 spratova hotelskih soba, 5 spratova hotelskih rezidencija, i jednog sprata sa opservatorijem koji će biti najviša osmatračnica u jugoistočnoj Aziji. Najviša zgrada u svijetu trenutno je Burj Khalifa u gradu Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), čija visina iznosi 828 metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.