open-navfaktor-logo
search
Zahtjev za rekonstrukciju
Državni zastupnici 21. decembra razmatraju smjene Staše Košarca i Zukana Heleza
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za 21. decembar, a na dnevni red uvršten je zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara smjenom državnih ministara Staše Košarca (SNSD) i Zukana Heleza (SDP).
11.12.2023. u 20:13
get url
text

VEZANI TEKST - Bivša supruga ministra Košarca o preživljenom nasilju: Rekao je da će naći doktora koji će naći doktora i reći da sam luda

Zahtjev za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca podnijeli su zastupnici Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo. 

Nakon brojnih slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, opozicioni parlamentarci su zatražili smjenu Košarca zbog nasilja nad bivšom suprugom, o čemu je ona i svjedočila u državnom Parlamentu.

- Naslilje nad ženama je u BiH je rasprostanjeno i ne nalazi na adekvatan odgovor institucija i društva. Javno svjedočenje Sanje Stanković pred istražnom komisijom Zastupničkog doma o porodičnom nasilju njenog bivšeg supruga Staše Košarca i odbijanju istitucija kojima se obratila da je zaštite jeste eklatantan primjer kulture ignorisanja nasilja nad ženama od institucija u BiH. 

Ovaj slučaj se spominje u izvjštaju State Deparmenta Vlade SAD-a o stanju u BiH za 2022. godinu - navodi se u inicijativi za smjenu.

Potpisnici inicijative smatraju da Staša Košarac zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zastupnici će 21. decembra razmatrati i inicijatovu Sanje Vulić, Obrena Petrovića, Nebojše Radmanovića, Ljubice Miljanović, Milorada Kojića, Milana Petkovića, Miroslava Vujičića i Čedomira Stojanovića za smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

Inicijativa stiže nakon izjave Heleza da se na području bh. entiteta RS nalaze vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

- Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao u svojstvu ministra odbrane  izazivale su i nastavljaju izazivati neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske stručne javnosti.

VEZANI TEKST - Helez dao izjavu u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u

U jednoj od izjava koju je objavio na društvenom mreži Facebook ponovio je, između ostalog, da kao ministar odbrane ima plan B očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rješavanje određenih državnih problema vojnim putem.

Posljednja u nizu izjava kojom je ministar Helez izazvao uznemirenost jeste izjava da na teritoriji RS-a nalaze paravojne formacije koje se obučavaju te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije - navedeno je, između ostalog, u inicijativi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.