open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Dvadeset godina uspješnog poslovanja: Firma iz Zenice izvozi najmodernije industrijske peći u Indiju
Širom Bosne i Hercegovine postoje firme koje proizvode najmodernije proizvode i opremu koja završava na zahtjevnim tržištima Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i dalekih azijskih zemalja, javlja Anadolija.
02.03.2024. u 09:52
get url
text
Thermal Process Solutions
Thermal Process Solutions

Upravo takvim uspjehom se može pohvaliti preduzeće "Thermal Process Solutions" (TPS) iz Zenice, čiji vlasnik je prof. Jusuf Duraković.

Kompanija proizvodi industrijske peći, mjerno-regulacijsku opremu, projektuje i rješava složene sisteme u industriji te pruža niz industrijskih i mjeriteljskih usluga. Zeničko preduzeće je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove sofisticirane uređaje, koje su isporučili u mnoge zemlje u Evropi i regionu.

Domaći kadrovi i značajnim dijelom domaći proizvodi, uz uvoz isključivo komponenti koji se ne mogu izraditi u Bosni i Hercegovini, osobenost su ove zeničke kompanije u kojoj trenutno radi 12 radnika, ali od projekta do projekta angažuje dodatnu radnu snagu.

Proizveli uređaj za obradu dijelova Ferrarija

Kompanija je proteklih godina proizvela i ključni uređaj za obradu dijelova luksuznih Ferrarija i Maseratija, a trenutno proizvode za regionalno tržište, ali i još neke zemlje, uključujući Indiju.

Esmin Ibranović, glavni mašinski inženjer TPS-a, pojasnio je da kompanija vrlo uspješno posluje više od 20 godina.

(FOTO: AA)

- Firma TPS bavi se proizvodnjom industrijskih peći i sve opreme potrebne za procese termičke obrade u industriji i privredi. Preduzeće postoji od 2003. godine. Firma TPS proizvodi peći za tržište regiona, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i za privredu u Bosni i Hercegovini - kazao je Ibranović, napominjući da trenutno rade i najmodernije proizvode za ogromno tržište Indije.

- Upravo sad radimo u kooperaciji s jednom slovenačkom firmom izradu peći i ormara za upravljanje pećima za Indiju - istakao je.

Kako je rekao, proizvodi na kojima rade su vrlo zahtjevni i precizni pa stoga iziskuju ozbiljan napor i posvećenost cijelog tima u kompaniji.

- Poprilično je zahtjevno, zato što obuhvata sve grane, dakle izradu metalne konstrukcije, termo-tehničke instalacije, izradu upravljanja elektronike, energetike, softvera za upravljanje, sve je to potrebno objediniti da se to pusti u pogon i da radi, što uklučuje angažman raznih stručnjaka iz raznih oblasti - pojasnio je ovaj mladi inženjer.

Napominje kako je situacija s radnicima slična kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, ali da se dešava da im se radnici vraćaju iz inostranstva.

- Situacija sa radnicima je slična kao i s ostalim firmama u našoj privredi. Imamo dosta slučajeva gdje se radnici i vraćaju iz inostranstva. Imali smo dva radnika koji su bili kod nas, otišli vani, pokušali, vratili se i sad su ponovo s nama, rade, zadovoljni su - kazao je Ibranović.

Ova kompanija kontinuirano, kako je rekao inženjer, vrši ulaganja u novu opremu i mašine, a izgradili su i novi moderni proizvodni pogon u naselju Raspotočje.

Vraćaju im se radnici iz inostranstva

Senedin Čatić radi kao zavarivač i bravar u zeničkoj firmi, a kaže kako posao nije težak.

- Dugo radim, radio sam 15 godina vani, vratio sam se ovdje kod Jusufa - kazao je ovaj radnik koji je mnogo godina radio u Italiji i na kraju se odlučio vratiti u domovinu.

- Neka malo osjete Zapada i Njemačke pa će vidjeti gdje je bolje, ali nije loše otići i vani, pokušati, ali kod kuće je najbolje - kazao je Čatić.

Rekao je da se u Bosnu i Hercegovinu vratio najviše zbog porodice.

- Oženjen sam, imam troje djece, kući sam sada stalno, s porodicom - istakao je Čatić, napominjući da je najvažnije da je čovjek sretan u firmi u kojoj radi i da je blizu porodice.

Poslovi na kojima je kompanija do sada radila su jamske i komorne peći, endogeneratori, uređaji za kaljenje, nitriranje, cementaciju i oprema za druge industrijske procese, izrada različitih elektrootpornih i protočnih peći, rotacionih uređaja za pranje vijaka, ali i remonti, preseljenja i adaptacija postrojenja. Klijenti su im bili uglavnom iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Indije te iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

(FOTO: AA)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.