open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Dvadeset godina uspješnog poslovanja: Firma iz Zenice izvozi najmodernije industrijske peći u Indiju
Širom Bosne i Hercegovine postoje firme koje proizvode najmodernije proizvode i opremu koja završava na zahtjevnim tržištima Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i dalekih azijskih zemalja, javlja Anadolija.
02.03.2024. u 09:52
get url
text
Thermal Process Solutions

Upravo takvim uspjehom se može pohvaliti preduzeće "Thermal Process Solutions" (TPS) iz Zenice, čiji vlasnik je prof. Jusuf Duraković.

Kompanija proizvodi industrijske peći, mjerno-regulacijsku opremu, projektuje i rješava složene sisteme u industriji te pruža niz industrijskih i mjeriteljskih usluga. Zeničko preduzeće je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove sofisticirane uređaje, koje su isporučili u mnoge zemlje u Evropi i regionu.

Domaći kadrovi i značajnim dijelom domaći proizvodi, uz uvoz isključivo komponenti koji se ne mogu izraditi u Bosni i Hercegovini, osobenost su ove zeničke kompanije u kojoj trenutno radi 12 radnika, ali od projekta do projekta angažuje dodatnu radnu snagu.

Proizveli uređaj za obradu dijelova Ferrarija

Kompanija je proteklih godina proizvela i ključni uređaj za obradu dijelova luksuznih Ferrarija i Maseratija, a trenutno proizvode za regionalno tržište, ali i još neke zemlje, uključujući Indiju.

Esmin Ibranović, glavni mašinski inženjer TPS-a, pojasnio je da kompanija vrlo uspješno posluje više od 20 godina.

(FOTO: AA)

- Firma TPS bavi se proizvodnjom industrijskih peći i sve opreme potrebne za procese termičke obrade u industriji i privredi. Preduzeće postoji od 2003. godine. Firma TPS proizvodi peći za tržište regiona, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i za privredu u Bosni i Hercegovini - kazao je Ibranović, napominjući da trenutno rade i najmodernije proizvode za ogromno tržište Indije.

- Upravo sad radimo u kooperaciji s jednom slovenačkom firmom izradu peći i ormara za upravljanje pećima za Indiju - istakao je.

Kako je rekao, proizvodi na kojima rade su vrlo zahtjevni i precizni pa stoga iziskuju ozbiljan napor i posvećenost cijelog tima u kompaniji.

- Poprilično je zahtjevno, zato što obuhvata sve grane, dakle izradu metalne konstrukcije, termo-tehničke instalacije, izradu upravljanja elektronike, energetike, softvera za upravljanje, sve je to potrebno objediniti da se to pusti u pogon i da radi, što uklučuje angažman raznih stručnjaka iz raznih oblasti - pojasnio je ovaj mladi inženjer.

Napominje kako je situacija s radnicima slična kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, ali da se dešava da im se radnici vraćaju iz inostranstva.

- Situacija sa radnicima je slična kao i s ostalim firmama u našoj privredi. Imamo dosta slučajeva gdje se radnici i vraćaju iz inostranstva. Imali smo dva radnika koji su bili kod nas, otišli vani, pokušali, vratili se i sad su ponovo s nama, rade, zadovoljni su - kazao je Ibranović.

Ova kompanija kontinuirano, kako je rekao inženjer, vrši ulaganja u novu opremu i mašine, a izgradili su i novi moderni proizvodni pogon u naselju Raspotočje.

Vraćaju im se radnici iz inostranstva

Senedin Čatić radi kao zavarivač i bravar u zeničkoj firmi, a kaže kako posao nije težak.

- Dugo radim, radio sam 15 godina vani, vratio sam se ovdje kod Jusufa - kazao je ovaj radnik koji je mnogo godina radio u Italiji i na kraju se odlučio vratiti u domovinu.

- Neka malo osjete Zapada i Njemačke pa će vidjeti gdje je bolje, ali nije loše otići i vani, pokušati, ali kod kuće je najbolje - kazao je Čatić.

Rekao je da se u Bosnu i Hercegovinu vratio najviše zbog porodice.

- Oženjen sam, imam troje djece, kući sam sada stalno, s porodicom - istakao je Čatić, napominjući da je najvažnije da je čovjek sretan u firmi u kojoj radi i da je blizu porodice.

Poslovi na kojima je kompanija do sada radila su jamske i komorne peći, endogeneratori, uređaji za kaljenje, nitriranje, cementaciju i oprema za druge industrijske procese, izrada različitih elektrootpornih i protočnih peći, rotacionih uređaja za pranje vijaka, ali i remonti, preseljenja i adaptacija postrojenja. Klijenti su im bili uglavnom iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Indije te iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

(FOTO: AA)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.