open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Dvojac optužen za pljačku grupe migranata u "Raspotočju": Upali kroz prozor, pucali u plafon i povikali "Dajte pare!"
Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici potvrdio je u cijelosti optužnicu koju je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo protiv Marokanaca Ayouba Mamorija i Youssefa Hichama zbog dva razbojništva i izazivanja opće opasnosti.
16.05.2021. u 18:13
get url
text

Njih dvojica se potvrđenom optužnicom terete da su 13. februara, oko 2.30 sati, naoružani i maskirani fantomkama, opljačkali grupu migranata koji su bili smješteni u devastiranoj zgradi društvenog doma Raspotočje u Sarajevskoj ulici u Zenici.

Prema navodima iz optužnice, u objekat su ušli kroz prozor toaleta, držeći u rukoma pištolje. Zatim je Youssef Hicham iz poluautomatskog pištolja ispalio hitac u pod te na arapskom jeziku povikao "Dajte pare!".

Potom su prišli trojici marokanskih državljana od kojih su tražili novac, a Youssef je oštećenog A. B. udario drškom pištolja u glavu, naredio ostalim prisutnim migrantima da se postroje, a potom prišao oštećenom M. M. kojeg je u udario nogom u prsa te ispalio i treći hitac u plafon.

Za to vrijeme Mamori je uperio pištolj u pravcu ostalih, nakon čega je Hicham ispalio još dva hica u plafon, svjesni da tako mogu izazvati opasnost za prisutne. Potom su obojica paper sprejem pošpricali četiri osobe, a potom pojedinačno pretresali prisutne i od njih uzeli i prisvojili pet mobitela i oko 430 eura.

Optužnica ih tereti da su upotrebom vatrenog oružja i prijetnjom da će napasti na život i tijelo druge osobe, tuđu pokretninu oduzeli drugom s ciljem da njenim prisvajanjem pribave sebi nezakonitu imovinsku korist, te da su pucanjem iz vatrenog oružja istovremeno izazvali opasnost za život ljudi.

VEZANI TEKST - Razbojnički dvojac koji je opljačkao grupu migranata u domu "Raspotočje" predat zeničkoj policiji

Dvije noći kasnije, u noći sa 14. na 15 februar maskirani fantomkama došli do napuštene kuće u ulici Zmaja od Bosne u zenici u kojoj je boravio M. B., državljanin Maroka, kojega su poznavali odranije.

Kada im je otvorio vrata ušli su unutra, skinuli kape, a nakon što im je M. B. na njihovo pitanje odgovorio da ih nije on prijavio policiji, Mamori ga je držaći u jednoj ruci peper sprej, a u drugoj pištolj, poprskao sprejem, nakon čega su mu svukli odjeću, sve vrijeme snimajući telefonom dok su ga pretresli.

Od njega su uzeli 100 KM, te mu zaprijetili da će, ako ponovo ode u policiju, proći gore nego ovaj put, te mu zaprijetili da će snimak poslati njegovoj porodici i prijateljima.

Tražili su i da im preda svoj mobitel, a nakon što to nije učinio, Mamori ga je udario nekoliko puta drškom pištolja u glavu, nakon čega su se s ukradenim novcem i odjećom udaljili, a M. B. je zatražio ljekarsku pomoć u Službi hitne pomoći zenica, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede.

Policija je nekoliko dana nakon ovih događaja pronašla i uhapsila Mamorija i Hichama na području Donjeg vakufa, nakon čega su predati Tužilaštvu ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.