open-navfaktor-logo
search
Bosna i Hercegovina
Džamije kao simboli i spomenici koji krase bh. gradove
Bosanskohercegovačke džamije predstavljaju važne historijske spomenike i spektar arhitekture i kulture perioda u kojem su građene
03.10.2018. u 15:18
get url
text

Uporedo sa vjerskim i tradicionalnim društvenim značajem, brojne džamije širom Bosne i Hercegovine predstavljaju i objekte koji se svojom ljepotom i specifičnošću nameću kao svojevrsne razglednice i simboli gradova, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosanskohercegovačke džamije predstavljaju važne historijske spomenike i spektar arhitekture i kulture perioda u kojem su građene.

Pažnju turista privlače i one građene u osmanskom, kao i novije koje su građene u modernim stilovima koji su zastupljeni u različitim dijelovima islamskog svijeta.

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu jedna je od najznačajnijih džamija i sakralnih objekata u BiH, a pod pokroviteljstvom Gazi Husrev-bega ju je u prvoj polovici 16. stoljeća izgradio mimar, odnosno arhitekt Ajem Ali.

Riječ je o džamiji koja je simbol Baščaršije i jedna od najvećih atrakcija za turiste u Sarajevu.

Ljepotom bez daha ostavljaju i Careva džamija, koja je prva izgrađena u Sarajevu, Alipašina džamija, kao i druge džamije u starim bistričkim i vratničkim mahalama.

Ferhadija džamija simbol je grada Banje Luke koji je srušen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, ali je ponovo izgrađena i ponosno svjedoči i prkosi.

Jedina džamija s pet munara u Bosni i Hercegovini je ljepotica u Kula Gradu u Zvorniku koju je izgradila porodica Tučić.

Kušlat džamija je mali sakralni objekt utkan na litici iznad magistralnog puta koji spaja Sarajevo i Zvornik. Prvobitno su je izgradili osmanski vojnici, a obnovljena je nakon rušenja tokom agresije.

Od starih džamija iz osmanskog perioda ljepotom se izdvajaju još mnoge širom BiH, uključujući Karadžoz-begovu džamiju u Mostaru, travničke i fočanske Aladže, Šišman Ibrahim-pašina džamija u Počitelju, bihaćka Fethija i Atik Behram-pašina džamija u Tuzli.

Od džamija koje su izgrađene u protekle dvije decenije pažnju turista u sarajevu posebno privlače Malezijska džamija, Kuvajtska džamija, nova džamija na Ciglanama i Istiklal džamija na Otoci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.