open-navfaktor-logo
search
Prijelaz Rafah
Egipat otvara granicu za 20 kamiona humanitarne pomoći
Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnoga prijelaza Rafah za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć Gazi, potvrdio je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.
19.10.2023. u 08:01
get url
text

Al-Sisi i Biden postigli su dogovor uslijed pogoršanja humanitarne krize u toj enklavi te brojnih anti-izraelskih prosvjeda diljem Bliskoga istoka.

Biden nije precizirao kada će se granica otvoriti, ali je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao da će se to ostvariti kad se popravi cesta uništena u izraelskim napadima.

Egipat je rekao da prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.

Tokom Bidenove posjete Izraelu, ured izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua poručio je da će Izrael dozvoliti uvoz hrane, vode i lijekova do juga Gaze putem Egipta, jedine države osim Izraela koja s njome dijeli granicu, dokle god one ne pripadnu Hamasu.

- Izrael neće spriječiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok se radi samo o hrani, vodi i lijekovima za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (ono) koje se tamo evakuira, i sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa - saopćio je ured Netanyahua.

Kamioni pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze iz egipatskog grada al-Arish, no nisu mogli ući u Gazu jer nije postojao sporazum o isporuci pomoći.

UN-ov koordinator hitne pomoći Martin Griffiths kazao je Vijeću sigurnosti u srijedu da UN traži da se pomoć Gazi vrati na prijašnjih 100 kamiona dnevno, koliko ih je pomoć prevozilo prije sukoba Izraela i Hamasa, jer smatra da 20 kamiona pomoći neće biti dovoljno za potrebe stanovništva toga područja.

Nakon što je Hamas pokrenuo krvavi napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu Pojasu Gaze u kojem živi do 2,3 miliona ljudi, zbog čega oni ostaju bez struje, hrane i goriva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.