open-navfaktor-logo
search
Mukotrpan rad
Egipćanin Hamza posvetio šest godina izradi makete Svete džamije u Meki
Egipćanin Masad Hamza posvetio je čak šest godina mukotrpnog rada kako bi izradio maketu džamije Mesdžidul-haram ili Svete džamije u Meki u Saudijskoj Arabiji. 
10.06.2023. u 14:37
get url
text

Maketa džamije izgleda zaista fascinirajuće i odmah se može primijetiti da je u njenu izgradnju uloženo mnogo truda, napora, ali i posebne ljubavi i strpljenja.

Masad Hamza, egipatski proizvođač maketa, kazao je za Anadoliju da je bio impresioniran kineskom maketom Kabe koju je ranije vidio u Meki, dok je obavljao hadž.

FOTO: AA

Kaba je centralno svetilište islama. Građevina je u obliku kocke, duge oko 11, a visoke oko 17 metara. Nalazi se u sredini Velike džamije u Meki. Predstavlja kiblu, odnosno posebnu tačku prema kojoj se muslimani okreću u vrijeme namaza, odnosno molitve. Kaba za muslimane predstavlja centar svijeta.

Hamza, koji živi u Port Saidu u Egiptu, ističe da je posvetio oko šest godina života kako bi izradio maketu džamije Mesdžidul-haram. Prilikom izrade makete koristio je 5.500 komada drveta, posebnu pažnju posvećujući i najsitnijim detaljima.

Mesdžidul-haram, poznat kao Sveta džamija ili Velika džamija, jedna je od najvećih džamija u svijetu i okružuje u islamu najsvetije mjesto, Kabu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.