open-navfaktor-logo
search
Rano jutros
Eksplozije u blizini američke ambasade u Bagdadu, Zelena zona gađana raketama
Jako utvrđena iračka Zelena zona u Bagdadu, u kojoj je smještena američka ambasada, rano jutros oko četiri sata je gađana s nekoliko raketa, rekla su dva sigurnosna izvora, napominjući da nije jasno gdje su rakete pogodile i da li je bilo štete, prenosi Reuters.
08.12.2023. u 08:21
get url
text
Eksplozije u Bagdadu
Eksplozije u Bagdadu

Novinske agencije, citirajući neimenovane američke i iračke vojne zvaničnike, izvještavaju da su u zoru rakete pale na periferiju okruga u kojem se nalaze vladine i diplomatske zgrade.

Aktivirane su sirene za uzbunu koje pozivaju ljude da se "sagnu i pokriju". Prema videosnimcima na društvenim mrežama koje je potvrdila Al Jazeeraina jedinica za verifikaciju Sanad, viđene su rakete kako padaju u blizini američke ambasade.

Na jednom snimku se čuju sirene usred serije eksplozija u blizini zgrade. Drugi prikazuje područje diplomatske zone Bagdada dok se u pozadini čuju eksplozije.

Američka ambasada u Bagdadu još nije komentirala te izvještaje. Nije jasno da li su sistemi protivzračne odbrane ambasade bili aktivirani i je li bilo povrijeđenih.

Iračke grupe koje podržavaju Palestince obećale su odmazdu Izraelu i njegovom bliskom savezniku SAD-u za rat u Gazi.

Prema Pentagonu, od izbijanja rata u Gazi 7. oktobra, američke snage raspoređene u Iraku i Siriji napadnute su najmanje 66 puta, pri čemu je ranjeno više od 60 pripadnika. Međutim, do sada su diplomatske misije bile pošteđene.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za bilo kakav napad na američku ambasadu u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.