open-navfaktor-logo
search
Udruženje banaka
Ekstraprofit: Kutle kaže da banke imaju pravni osnov za podizanje kamata
U Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine u više navrata su istakli da dok počnu rasti kamate na depozite, ne vide razloga da rastu kamate građanima na kredite koje su podigli.
08.02.2023. u 15:53
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li rasti kamatne stope u BiH, šta je s depozitom

Smatraju da time banke ostvaruju ekstraprofit. Istovremeno, brojni građani dobili su obavijesti iz banaka kako će im biti povećane kamate na kredite. Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, za Faktor objašnjava zašto se to dešava. 

- Podizanjem kamatnih stopa na depozite u Evropskoj uniji pokušava se smanjiti količina novca u opticaju, da on ostane na štednji kako bi se smanjila potražnja za proizvodima i kako bi se smanjila cijena.

Banke u BiH imaju pravni osnov za podizanje kamata za sve kredite koji imaju promjenjive kamatne stope u vezi s evropskom referentnom kamatnom stopom Euribor. U BiH imamo 22 banke, nisu su se sve odlučile za podizanje kamata. To je stvar svake banke pojedinačno - kazao je Kutle.

Na naš upit radi li se o ekstraprofitu banaka i koliko one na taj način pokazuju socijalnu neosjetljivost, Kutle nije želio komentarisati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.