open-navfaktor-logo
search
Pod zaštitom policije
Ekstremni desničar Paludan spalio primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj
Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), danas je pod zaštitom policije izveo provokativni čin spaljivanja svete knjige Kur'ana ispred džamije u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske.
27.01.2023. u 15:03
get url
text

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, ovaj put je provokativni čin izveo u Kopenhagenu.

Paludan je ispred džamije u četvrti Dortheavej nakon džume-namaza spalio primjerak Kur'ana. Lider krajnje desnice je prvo mahao svetom knjigom kako bi privukao pažnju muslimana dok su izlazili sa molitve iz džamije.

Vjernici su samo pogledali u pravcu Paludana i nisu reagovali na njegove provokacije.

Predstavnici džamije su savjetovali muslimanima da se nakon molitve udalje s tog područja kako bi izbjegli bilo kakve provokacije. Danska policija zatvorila je okolne ulice te poduzela stroge mjere osiguranja oko džamije.

U jedom momentu policija je upozorila grupu muslimanskih mladića koji su u rukama držali vodu i aparat za gašenje požara.

Paludan je pod zaštitom policije napustio to područje nakon 40 minuta.

Ovo nije prvi put

Khalid al-Subeyhi, volonter u džamiji, u razgovoru za Anadoliju kazao je da su navikli na ovakve situacije, što nije prvi put.

Podsjetio je da Paludan već više od dvije godine izvodi istu provokaciju ispred džamija u Danskoj.

- Naša poruka njemu: 'Nemoj to raditi, to nije sloboda izražavanja. Ovo je provokacija za muslimansku manjinu u Danskoj' - kazao je al-Subeyhi.

Dodao je da je važno da muslimanska zajednica ne bude isprovocirana.

- On je bolestan čovjek. On želi da isprovocira muslimane - rekao je.

Turski državljanin Sedat Guzel istakao je da je "99 posto danskih građana protiv Paludanovih provokacija".

Paludan je jučer na nalogu na društvenim mrežama najavio da će spaliti primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj, kao i turske i ruske ambasade, a danske vlasti su mu dale dozvolu da to učini.

Paludan spalio Kur'an u Švedskoj

Paludan je 21. januara pod zaštita policije spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Mnoge muslimanske države, posebno Turska, snažno su reagovale zbog toga što je švedska vlada dozvolila Paludanu da izvede provokativni čin spaljivanja Kur'ana.

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), proteklog vikenda je također pocijepao primjerak Kur'ana u Haagu.

U Turskoj i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige Kur'ana u Švedskoj i Holandiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.