open-navfaktor-logo
search
UIOBiH
Elektronsko poslovanje ukida papirnate dokumente za firme
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) je ispunila sve propisane uvjete za izdavanje kvalificiranih elektronskih potvrda koje će omogućiti elektronsko poslovanje, odnosno korištenje elektronskih dokumenata sa pravnom snagom papirnatog dokumenta u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu, te je 12. maja 2021. godine upisana u evidenciju ovjeritelja koja se vodi u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, Ured za nadzor i akreditaciju.
03.01.2024. u 16:26
get url
text

Na ovaj način je Uprava za indirektno oporezivanje olakšala svojim korisnicima omogućavajući im da na jednom mjestu mogu podnijeti svu potrebnu dokumentaciju za regulisanje oblasti izdavanja kvalificiranih elektronskih potvrda i elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje uz korištenje kvalificiranih elektronskih potvrda.

Kvalificirana elektronska potvrda se može izdati samo fizičkom licu, u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu. Fizičko lice ima pravo da u ime pravnog lica koristi kvalificiranu elektronsku potvrdu, ukoliko mu to dozvoli pravno lice. Ukoliko ovjerilac UIO izdaje kvalificiranu elektronsku potvrdu fizičkom licu, koje je zaposleno u pravnom licu, u okviru atributa koji identificiraju korisnika nalaze se i podaci koji označavaju naziv pravnog lica.

Korištenje kvalificirane elektronske potvrde se ugovara na rok od pet godina i vezuje se za dan izdavanja potvrde.

- Pozivamo sve obveznike indirektnih poreza, kojih trenutno ima malo više od 53.000, da dobiju svoj elektronski potpis. Digitalni potpis formalno i pravno mijenja opće poznati potpis i pečat na papiru. Zato se digitalni kvalificirani potpis vezuje za fizičku osobu. Kod UIO za digitalni kvalificirani potpis aplicira firma i potpiše ugovor o korištenju elektronskih usluga. Međutim, digitalni kvalificirani potpis ne izdaje se firmi, već potpis dobije osoba koja radi u toj firmi i na taj način može elektronski ovjeriti dokumente za potrebe firme. Firma prijavljuje svog zastupnika za elektronski potpis – pojasnio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.