open-navfaktor-logo
search
Nema zaliha uglja
Elektroprivreda BiH: Redukcije u isporuci električne i toplotne energije sve izvjesnije
Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka, saopćila je Elektroprivreda BiH.
25.11.2021. u 11:57
get url
text

Kako navode iz ovog preduzeća, redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije.

- Sinoć u 22  sata obustavljen  je rad  Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja  u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca.

Blok 3 će u  narednoj sedmici za koju je  prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad bit će obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari - navode iz Elektroprivrede.

Dodaju da da će se naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces.

- Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.

U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad  u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta - navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.