open-navfaktor-logo
search
Nevakcinisani
Epidemija ospica: Više od 130 djece umrlo za četiri mjeseca u Afganistanu
Usljed epidemije ospica u Afganistanu od početka ove godine umrlo je više od 130 djece.
18.04.2022. u 15:33
get url
text

Nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana, došlo je i do prekida međunarodne pomoći i produbljivanja ekonomske krize. Rat, glad i siromaštvo najprije su počeli pogađati djecu.

Nakon što je građanski rat trajao 40 godina, talibani su došli na vlast, a teret patnje od pola vijeka, pogodio je djecu i majke koje nisu mogle hodati zbog neuhranjenosti.

Više od 16.000 djece zaraženo je ospicama diljem Afganistana od početka 2022. godine, govore podaci Ministarstva zdravstva privremene talibanske vlade. Vlasti su objavile da je za to vrijeme od posljedica ospica umrlo više od 130 djece.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja posebno pogađa djecu.

Rade na vakcinaciji

Najviše umrlih zabilježeno je u provincijama Kabul, Helmand i Kunduz, a najviše slučajeva ospica zabilježeno je u provincijama Kunduz, Juzcan, Herat i Gor.

Javid Hajir, glasnogovornik Ministarstva zdravstva talibanske privremene vlade, rekao je da se ospice obično javljaju kod djece koja nisu vakcinisana. Hajir je naveo da su u cijeloj zemlji 2020. godine zabilježena ukupno 5.234 slučaja ospica, a za to vrijeme je umrlo 18 djece.

- U 2021. godini od ospica su obolile 3.333 osobe, a umrlo je 108 djece. Ove godine je broj oboljelih vidljivo porastao - istakao je Hajir.

Prema njegovim riječima, rade na vakcinaciji protiv ospica i ima dovoljno količina kako bi se spriječilo njihovo daljnje širenje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je 13. marta ove godine da su u Afganistanu desetine hiljada ljudi zaražene ospicama te da je samo u januaru umrlo više od 150 ljudi, većinom djece. Procjenjujući da su stvarne brojke veće, WHO je upozorio da će smrtni slučajevi rasti u narednim sedmicama.

Više od petero djece liječi se u svakoj sobi, jer većina bolnica nema dovoljno prostora.

Profesor Mohammed Arif Hasanzey, šef odjela za infektivne bolesti u bolnici "Indira Gandhi" u Kabulu, rekao je da se broj oboljelih od ospica povećao u posljednja tri mjeseca.

- Danas oboljeli od ospica čine 90 posto pacijenata na našem odjelu - kazao je Hasanzey.

Ukazao je i na važnost vakcinacije.

Semim Ahmadi je u bolnicu dovela šestomjesečno dijete. Kako je kazala, dijete je imalo groznicu, ali sada mu je bolje.

Povišena temperatura 

I Humeyra Jemaluddin je u bolnicu dovela trinaestomjesečno dijete. Kako je rekla, njen sin je imao povišenu temperaturu i stanje mu se pogoršavalo.

Ujedinjene nacije ranije su mnogo puta upozoravale da je polovina stanovništva Afganistana u opasnosti od gladi. WHO preporučuje vakcinaciju protiv ospica, međutim, to nije moguće sprovesti s obzirom na trenutne uslove u Afganistanu.

WHO je 12. marta pokrenula kampanju vakcinacije protiv ospica. U kampanji, hiljade zdravstvenih radnika namjeravaju vakcinisati više od 1,2 miliona djece mlađe od pet godina u 24 provincije i 49 regija Afganistana.

Morbili (ospice, krzamak) su akutna zarazna virusna bolest koja se širi kašljanjem, kihanjem, bliskim kontaktom te izravnim dodirom sa zaraznim izlučevinama nosa i grla.

Morbili su opasna bolest, od koje preminu dvije od 1.000 oboljelih osoba. Vakcinacija je najvažnija i najsnažnija mjera prevencije ove bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.