open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Alper Gezeravci je označio početak nove ere za tursko istraživanje svemira
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je misija prvog astronauta iz Turske Alpera Gezeravcia označila početak nove ere za istraživanje svemira u toj zemlji.
22.01.2024. u 14:45
get url
text

Tokom videorazgovora sa Gezeravcijem, Erdogan je rekao da je ovom ključnom misijom u okviru Nacionalnog svemirskog programa Turske postao inspiracija svima u zemlji, posebno djeci i mladima.

Gezeravci je u videopozivu rekao da je ponosan što predstavlja svoju zemlju u ovoj značajnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

- Završio sam svoj prvi zadatak tako što sam prenio naše eksperimentalne postavke iz Dragon kapsule u njihovo predeksperimentalno skladište - rekao je Gezeravci.

Erdogan je rekao da je Gezeravci prvi turski astronaut, ali ne i posljednji.

- Turska je zauzela svoje mjesto među zemljama koje izvode svemirske misije s posadom - rekao je turski predsjednik.

Prvi astronaut iz Turske Alper Gezeravci počeo je da provodi naučna istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, objavila je u ponedjeljak Turska svemirska agencija (TUA).

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski astronaut i provest će 13 naučnih istraživanja tokom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

TUA navodi da prvi eksperiment, nazvan Extremophyte, koji je razvio Univerzitet Ege u Izmiru, nastoji da otkrije sljedeće generacije u biljkama koje se uzgajaju u svemiru i na zemlji.

Članove posade tima Ax-3, koji su 20. januara sa SpaceX-ovom svemirskom letjelicom uspješno spojili s Međunarodnom svemirskom stanicom, dočekala je Ekspedicija 70, koja trenutno boravi u MSS-u.

Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španije, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz italijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Europske svemirske agencije.

Polijetanje je prvotno bilo planirano za 9. januar, ali je dva puta odgođeno za 17. januar, a zatim za 18. januar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.