open-navfaktor-logo
search
Skup u Istanbulu
Erdogan: Borbu protiv nasilja nad ženama smo kao država učinili svojom osnovnom politikom
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je ta zemlja borbu protiv nasilja nad ženama učinila svojom osnovnom politikom.
25.11.2023. u 15:35
get url
text

Erdogan je na skupu u Istanbulu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazao da Turska nizom prigodnih sadržaja obilježava ovaj datum koji su Ujedinjene nacije proglasile prije 24 godine.

Navodeći da je cilj Turska podizanje svijesti svakog građanina o nasilju nad ženama u njihovim životima u društvu, Erdogan je naglasio da je njegova zemlja u tom pogledu dostigla napredan nivo.

Erdogan je naglasio da su žene u Turskoj svjesne i da znaju istinu, uprkos činjenici da postoje neki krugovi koji žele da zasjene ovaj uspjeh smišljenim kampanjama koje se provode putem medija i društvenih mreža.

- Mi smo kao država borbu protiv nasilja nad ženama postavili kao svoju osnovnu politiku. U tu svrhu smo 2011. godine osnovali naše Ministarstvo porodice i socijalnih usluga. Pokazali smo da stojimo uz žene - rekao je Erdogan.

Ističući kako prorodica predstavlja temeljac društva, Erdoğan je rekao da bez porodice, postojanje ljudskog bića kao jedinke ne bi bilo potpuno.

- Mi smo svi svjesni da napadi na našu instituciju porodice nemaju veze sa odbranom prava žena. Borbu protiv nasilja nad ženama vidimo kao sastavni dio naše borbe za veličanje i jačanje porodice - rekao je Erdogan i dodao da stabilna i zdrava porodica predstavlja bedem borbe protiv nasilja nad ženama.

Turski predsjednik je kazao da je cilj da vizija "Stoljeća Turske" u konačnici bude vizija "stoljeća žene".

- Vjerujemo da će novoosnovani Koordinacioni odbor za borbu protiv nasilja nad ženama provoditi aktivnosti dostojne naše vizije Stoljeća Turske - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.