open-navfaktor-logo
search
Samit u Dubaiju
Erdogan: Izrael mora prihvatiti postojanje nezavisne države Palestine
Izrael mora odustati od ekspanzionističkih planova i prihvatiti rješenje o dvije države, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
13.02.2024. u 12:20
get url
text

U obraćanju na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Erdogan je rekao da Izrael mora prihvatiti postojanje nezavisne države Palestine.

- Ako Izrael želi trajni mir, mora prestati slijediti ekspanzionističke ambicije i prihvatiti postojanje nezavisne palestinske države zasnovane unutar granica iz 1967. godine - kazao je Erdogan.

Istakao je da istočni Al-Quds (Jerusalem) treba biti glavni grad države Palestine.

- Svaki korak ostat će nedovršen sve dok se unutar granica iz 1967. ne uspostavi nezavisna država Palestina sa istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom - dodao je.

Kako je naglasio, "put do mira, spokoja i ekonomskog razvoja u našem regionu ovisi o uspostavljanju države Palestine".

Erdogan je također pozvao sve "savjesne" države da podrže Agenciju Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA), napominjući da je to "put spasa za šest miliona izbjeglica u Jordanu, Siriji, Libanu i Palestini".

Istakao je da Izrael, koji sebe smatra većim od međunarodnog prava, decenijama ne odustaje od politika okupacije, otimačine i masakra.

- Nikada nećemo ostaviti našu palestinsku braću napuštenu, bespomoćnu ili samu - dodao je turski predsjednik.

Erdogan je u utorak stigao u Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu dvodnevne posjete kako bi prisustvovao samitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.