open-navfaktor-logo
search
Posjeta Alžiru
Erdogan: Međunarodna zajednica nije položila ispit u Siriji, a ni u Libiji
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se nalazi u zvaničnoj posjeti Alžiru gdje ga je uz najviše državne počasti dočekao predsjednik Abdelmadjid Tebboune.
26.01.2020. u 18:09
get url
text

Nakon sastanka dvojice predsjednika, održan je i sastanak delegacije dvije zemlje. Erdogan i Tebboune su tokom susreta potpisali i Sporazum o uspostavljanju Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou između dvije zemlje.

Poslije sastanka je održana konferencija za medije na kojoj je Erdogan kazao da je sa alžirskim zvaničnicima razgovarano o dodatnom jačanju saradnje, posebno o koracima koje je potrebno poduzeti s ciljem produbljenja odnosa u oblasti ekonomije, trgovine, namjenske industrije i turizma. Razgovarano je i o povećanju trgovinske razmjene sa Alžirom na pet milijardi dolara.

- Naše investicije u Alžiru su dosegle 3,5 milijardi dolara. Ova brojka pokazuje visok stepen povjerenja naših poduzetnika u toj zemlju. Također je iskazana i zajednička volja na dodatnom jačanju međusobne trgovinske razmjene - kazao je Erdogan.

Dodao je kako su razgovarali i o regionalnim dešavanjima sa posebnim osvrtom na Libiju.

- Turska nema nikakav drugi cilj u Libiji osim uspostave mira i stabilnosti. U Libiji ne možemo tolerisati proljevanje krvi naše braće. U potpunosti podržavamo postizanje primirja i politički proces koji bi vodili Libijci pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda - kazao je Erdogan.

Istakao je kako će njegova zemlja nastaviti ulagati napore kako bi se zaustavilo prolijevanje krvi u Libiji.

- Ne smije se dopustiti da Libija postane poligon za terorističke organizacije i gospodare rata - kazao je turski predsjednik, te naglasio de bi bilo pogubno nagraditi one koji napadaju, a kazniti stranu koja zagovara dogovor i mir.

- Nažalost, međunarodna zajednica nije uspjela položiti ispit u Siriji, a ni u Libiji. Očigledna inertnost i ambivalentan stav, posebno među evropskim zemljama, imaju veliki udio u produbljivanju libijske krize - rekao je predsjednik Turske.

Predsjednik Alžira je istakao da je sa turskim predsjednikom razgovarao o brojnim pitanjima, uključujući i jačanje bilateralnih odnosa, te da je usaglašeno da trgovinska razmjena dvije zemlje bude povećana na pet milijardi dolara.

Istakao je da je Turska posljednjih godina ostvarila veliki ekonomski napredak te da njegova zemlja želi dodatno produbiti trgovinske veze sa Ankarom.

Naglasio je da je tokom sastanka dogovoreno da u Alžiru bude otvoren turski kulturni centar, a u Turskoj alžirski centar, te je izrazio saučešće porodicama stradalih u zemljotresu u Elazigu u Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.