open-navfaktor-logo
search
Važna prekretnica
Erdogan: Na Teknofest 2023. prijavilo se više od milion naših mladih, to je "Stoljeće Turske"
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako se na turski Teknofest ove godine prijavilo više od milion mladih na svim nivoima, od osnovne škole do doktorata.
01.09.2023. u 17:34
get url
text

U svom govoru na Teknofestu, najvećem tehnološkom festivalu u Turskoj, Erdogan je naveo da je ove godine Teknofest održan u tri grada u znak obilježavanja 100. godišnjice Republike.

Podsjetio je da je Teknofest u Istanbulu održan između 27. aprila i 1. maja, Teknofest u Ankari, koji je započeo 30. augusta, završit će 3. septembra. Erdogan je dodao kako će ovogodišnji tehnološki festival biti upotpunjen Teknofestom u Izmiru koji će se održati krajem septembra.

Dodao je kako ga jako veseli interes pokazan za Teknofest, gdje broj izlagača i posjetitelja svake godine eksponencijalno raste.

- Teknofest je skoro kao moje dijete - naglasio je Erdogan, te nastavio:

- Prije šest godina, 2017, imao sam zadovoljstvo primiti svoju unuku Aybuke u jedno naručje, a Teknofest u drugo naručje. Lično sam svjedočio rastu, procvatu i razvoju ovog prekrasnog festivala koji je postao simbolom i moje unuke i nacionalnog tehnološkog pokreta. Saznao sam da se na Teknofest 2023. prijavilo milion mladih ljudi sa svih nivoa, od osnovne škole do doktorata, što je vrlo važna prekretnica za našu zemlju i naciju. Ova slika je slika iz 'Stoljeća Turske'.

Teknofest u Ankari održava se na Aerodromu Etimesgut od 30. augusta do 3. septembra. Na festivalu učestvuju ukupno 103 institucije i 131 kompanija iz brojnih sektora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.