open-navfaktor-logo
search
Samit u Istanbulu
Erdogan: Od poduzetnika očekujemo mobilizaciju za obnovu potresom porušenih gradova
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da od poduzetnika očekuje da zaštite radna mjesta i tvornice i da mobiliziraju sva sredstva koja su im na raspolaganju za žrtve razornih zemljotresa koji su prošlog mjeseca pogodili južne turske regije.
14.03.2023. u 09:52
get url
text

Erdogan se prigodnom porukom obratio učesnicima 26. euroazijskog ekonomskog samita kojeg u Istanbulu organizira Fondacija Marmara, a njegovu poruku pročitao je turski parlamentarac i čelnik organizacije tog skupa Samil Ayrim.

Turski predsjednik je u poruci naglasio da se samit održava u sjeni perioda kada se turski narod suočava sa posljedicama jedne od najvećih prirodnih katastrofa koja je ikada pogodila čovječanstvo.

- Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni u Kahramanmarasu direktno su pogodili 11 naših provincija i 14 miliona ljudi. U tim potresima je život izgubilo više od 48.000 naših sugrađana, ozbiljno je pogođena i ekonomija naše zemlje. Mobilizaciju smo započeli od prvog trenutka potresa uz podršku našeg poslovnog svijeta. Nastavljamo na različitim platformama - naveo je Erdogan u poruci.

Ističući kako je cilj Turske da obnovi sve porušene gradove u roku godinu dana, Erdogan je kazao da u tom procesu, pored relevantnih institucija države, važne dužnosti i odgovornosti ima i poslovni svijet.

- Očekujemo od naših poduzetnika da zaštite radna mjesta, tvornice i da mobiliziraju sva sredstva koja im stoje na raspolaganju za naše stradale u potresu. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama kao država i narod prebroditi i ovaj težak ispit - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.