open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Ojačan suverenitet Azerbajdžana nad Karabahom, prilika za uspostavu trajnog mira u regiji
Suverenitet Azerbajdžana nad Karabahom ojačan je nakon nedavnih "antiterorističkih aktivnosti" u regiji, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
26.09.2023. u 13:20
get url
text

- Kao Turska, stajali smo uz Azerbajdžan u svim procesima. Snažno sam naglasio našu podršku u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a prošle sedmice. Kao rezultat operacije, suverenitet Azerbajdžana nad cijelim Karabahom je ojačan - rekao je Erdogan novinarima kasno u ponedjeljak u predsjedničkom avionu na povratku iz posjete azerbajdžanskoj autonomnoj eksklavi Nakhchivan.

Što je još važnije, rekao je Erdogan, otvorila se nova prilika za uspostavu trajnog mira i stabilnosti u regiji. Dodao je da je azerbejdžanska vojska čvrsto stala protiv terorista i tokom operacije pazila na živote civila.

Erdogan je kazao kako njegova zemlja očekuje od Armenije da pokaže snažnu volju s ciljem progresa odnosa Baku-Jerevan, umjesto da prolongira proces.

Turski predsjednik je i odgovarao na pitanja novinara u vezi s nabavkom aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država.

- Među važnijim poteškoćama u vezi s avionima F-16 iz SAD-a bile su aktivnosti američkog senatora (Boba) Menendeza. Ministar vanjskih poslova (op. a. Hakan Fidan) pomno prati cijeli proces. Američki državni sekretar Antony Blinken i Hakan Fidan sastali su se u SAD-u prije tri ili četiri dana. Ti razgovori još uvijek traju. Ali sada bi bilo korisno ovu situaciju pretvoriti u priliku i ponovno se sastati s njim - rekao je Erdogan, navodeći kako će "možda imati priliku ubrzati proces u vezi s F-16".

Osvrnuvši se i na pitanje članstva Švedske u NATO-u, Erdogan je ponovio kako su pred pomenutom zemljom određene obaveze.

- Ukoliko se budu držali date riječi i naš parlament će uraditi isto, poduzeće korake u skladu s tim - poručio je Erdogan.

Turska će biti glasnija za Sjeverni Kipar kako bi ga druge zemlje priznale, rekao je Erdogan, dodajući da Kipar zaslužuje da ga se ne pamti po napetostima.

Govoreći i o pitanjima vezanim za njegovu zemlju, Erdogan je kazao kako se Turska mora riješiti sramote ustava državnog udara, te kako narod zaslužuje da se zemljom upravlja građanskim, liberalnim ustavom koji je u skladu s uvjetima vremena.

Kazao je kako Turska nastavlja borbu s inflacijom:

- Ojačat ćemo borbu protiv inflacije poticanjem proizvodnje i investicija. Nastavit ćemo poduzimati korake kako bismo spriječili da naše građane slomi inflacija.

Na kraju je dodao kako su u toku pripreme za posjetu izraelskog premijera (Benjamin Netanyahu) Turska, te kako je moguće da ona bude realizovana u oktobru ili novembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.