open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Otvorite put za članstvo Ankare u EU kako bi Turska utrla put za članstvo Švedske u NATO-u
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da će pozvati samit NATO-a da otvori put za članstvo Ankare u Evropskoj uniji kako bi Turska utrla put za članstvo Švedske u NATO-u.
10.07.2023. u 12:51
get url
text

- Pozivam zemlje koje su tjerale Tursku da čeka na kapiji EU-a više od 50 godina... Prvo, otvorimo put Turske u EU, a zatim ćemo utrti put za Švedsku baš kao što smo to učinili za Finsku - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu prije nego što je krenuo u glavni grad Litvanije Vilnius na samit NATO-a.

Erdogan je također ponovio da članstvo Švedske u NATO-u zavisi od ispunjavanja pitanja navedenih u prošlogodišnjem tripartitnom sporazumu potpisanom u Madridu tokom prethodnog samita NATO-a.

On je kazao da je pitanje pristupanja Švedske NATO-u u diskreciji turskog parlamenta, te je dodao da to pitanje nije povezano s turskom kupovinom aviona F-16 od SAD-a.

- Turska vjeruje da će okončanje rata Rusije i Ukrajine pravednim, trajnim mirom olakšati proces članstva Ukrajine u NATO-u - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također najavio da će na samitu NATO-a ponovo pozvati zemlje koje uvode ograničenja Turskoj da se brzo okrenu od te greške.

Tokom dvodnevnog samita NATO-a u Vilniusu, lideri će se pozabaviti tekućim ratom Rusije i Ukrajine, njegovim izazovima NATO-u i koracima za jačanje odbrane i odvraćanja vojnog saveza. Na dnevnom redu će biti i kandidatura Švedske za pridruživanje NATO-u.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da Švedska ispuni svoje obaveze prema sporazumu.

Erdogan je ranije poručio da se Švedska ne može nadati ulasku u NATO sve dok daje utočište i zeleno svjetlo za teroriste i pristalice terorista.

Da bi se pridružila NATO-u, Švedskoj je potrebno odobrenje svih njenih sadašnjih članica, uključujući Tursku, koja je u alijansi više od 70 godina i koja se može pohvaliti svojom drugom po veličini vojskom unutar saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.