open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Pobjeda će pripasti našoj braći Palestincima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu u Ankari kako će nastaviti borbu dok se ne uspostavi nezavisna i suverena palestinska država te da će u ovom procesu (izraelski napadi na Gazu) pobjeda pripasti Palestincima.
24.01.2024. u 22:50
get url
text

Erdogan je prisustvovao "Tursko-iranskom poslovnom forumu" održanom u Predsjedničkom kompleksu u okviru posjete iranskog predsjednika Ebrahima Raisija Turskoj.

Tokom obraćanja pristunima govorio je i o izraelskim napadima na Pojas Gaze.

- U izraelskim napadima na našu nevinu palestinsku braću i sestre, ubijeno je 26.000 ljudi, uglavnom djece i žena, a 65.000 naše braće je ranjeno. Stanovnici Gaze postali su žrtve zločina koji će ostati upamćen kao sramotan u ljudskoj historiji. U tom procesu svi smo vidjeli prava lica onih koji decenijama poučavaju svijet o ljudskim pravima i demokratiji - rekao je turski predsjednik.

Erdogan je podvukao da će "nastaviti borbu dok se ne uspostavi nezavisna i suverena palestinska država, zasnovana na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom" te dodao:

- Nikada nećemo ostaviti našu palestinsku braću. Očekujemo da sadašnja izraelska administracija, koja se hrani krvlju i suzama, uvidi da ovaj put kojim idu nije pravi put i da što prije stane u kraj njihovim masakrima. Kao što sam već rekao, oni koji pokušavaju da postanu dobri kroz okrutnost imati će užasan kraj. U ovom procesu, pobjeda će pripasti našoj palestinskoj braći. Neka Bog okruži našu palestinsku braću svojom milošću i podrškom.

Erdogan je tokom obraćanja prisutnima također podsjetio da su se danas okupili na 8. sastanku Vijeća za suradnju na visokoj razini Turske i Irana.

Uz želju da forum, za koji vjeruje da će dodatno ojačati ekonomsku i trgovinsku saradnju između Turske i Irana, bude koristan, Erdogan je rekao kako se nada da će ova aktivnost potaknuti nove projekte, saradnje i ulaganja u ekonomske i trgovinske odnose.

- Danas smo potpisali 10 sporazuma u različitim područjima, a ti sporazumi su ojačali pravni temelj naših odnosa - rekao je Erdogan, te dodao:

- Stoga, Turske i Iran, dvije velike regionalne sile, svakako moraju unaprijediti međusobnu ekonomsku saradnju radi prosperiteta, razvoja i stabilnosti. S tim razumijevanjem, nastavljamo našu odlučnost da postignemo trgovinski cilj od 30 milijardi dolara koji smo ranije postavili s Iranom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.